La ministra de Sanitat, Mónica García
García ha reconegut que les guàrdies de 24 hores són una "aberració" (EFE/ Rodrigo Jiménez)

Sanitat proposa acabar amb les guàrdies de 24 hores i reduir-les a 17

La ministra Mónica García vol rebaixar-les sense disminuir la retribució dels professionals i es compromet a emprendre els primers canvis aquest any

Redacció / EFEActualitzat

Les guàrdies mèdiques de 24 hores fa temps que estan en el punt de mira i la ministra de Sanitat, Mónica García, ja havia manifestat que les volia eliminar. Aquest dimecres ha fet una primera proposta per avançar cap a aquest objectiu: la reducció a 17 hores sense que això impacti en la retribució dels professionals. 

Ho ha anunciat després de reunir-se amb Tamara Contreras, metgessa que ha recollit més de 90.000 firmes per eliminar aquestes guàrdies pels riscos que suposen per a professionals i pacients.

García ha reconegut que les guàrdies de 24 hores són una "aberració", i també que modificar-les és una mesura "complexa" que requereix una reestructuració del Sistema Nacional de Salut i de l'Estatut marc. Amb tot, s'ha compromès a fer això últim abans que acabi l'any.

Els metges estan obligats a fer guàrdies de 24 hores fins a l'entorn dels 50 anys (3Cat)
Les guàrdies de 17 hores són un pas intermedi cap a l'eliminació de les d'un dia sencer (3Cat)


Consens amb sindicats i comunitats autònomes

Aquestes mesures "d'envergadura i complexes" les vol dur a terme de la mà de sindicats, comunitats autònomes i altres actors implicats, de qui en necessita el consens.

Les guàrdies de 17 hores són un pas intermedi cap a l'eliminació de les d'un dia sencer, però la ministra ha destacat que això no disminuirà les retribucions dels professionals.

"El que volem és que treballin bé, que cap pacient sigui el que s'atén a l'hora 23, i que disminueixen els errors mèdics que es produeixen pel cansament dels professionals"

La ministra ha avançat que canviar aquest model, vigent en els últims 50 anys, costarà perquè "hi ha certes resistències".


Un canvi difícil de fer

Els metges estan obligats a fer les guàrdies de 24 hores fins a l'entorn dels 50 anys, amb algunes diferències segons cada conveni. I el sistema sanitari, ara, se sustenta gràcies a això.

Són hores que s'afegeixen a la seva jornada ordinària. Tot i que el preu ha millorat recentment, es cobren molt per sota del que serien hores extraordinàries en altres sectors i no cotitzen per a la jubilació, però representen una part important -cap al 20%- de la retribució del professional.

Per això, i perquè estem en un context de falta de metges, segons societats científiques i sindicats, eliminar aquestes guàrdies de 24 hores és desitjable però molt difícil de fer.   
 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut