Damasc

Rússia demana a totes les parts que acabin la guerra a Síria just abans de reunir-se amb Annan

Kofi Annan visita Rússia per mirar de pressionar el Kremlin perquè accepti el pla de pau. Els esforços diplomàtics es duen a terme just l'endemà que els observadors de l'ONU van fer una segona visita a la població de Tremseh per investigar la matança que les forces d'Al-Assad hi van cometre dijous.

RedaccióActualitzat
L'enviat especial de l'ONU a Síria, Kofi Annan, visita Rússia per mirar de pressionar el Kremlin, un dels pocs aliats que encara li queden al règim sirià, perquè accepti el pla de pau que proposa. Abans de la trobada amb Annan, el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha afirmat que s'han d'obligar totes les parts a acabar amb les hostilitats de manera simultània i "a retirar l'armament pesant i tots els efectius armats de les ciutats".

Per Lavrov, tot plegat s'ha de fer sota el control de la missió d'observadors de l'organisme mundial. En aquest sentit, ha reiterat que Moscou no dóna suport a Bashar al-Assad sinó "al pla d'Annan, a la resolució del Consell de Seguretat i al comunicat de Ginebra".

Amb tot, reitera que els documents s'han de complir en la seva totalitat i que acceptaran, sigui quina sigui, la decisió final, sempre que la prenguin els mateixos sirians.

En qualsevol cas, el representant d'Afers Exteriors considera irreal intentar persuadir Al-Assad perquè dimiteixi ja que "un sector important de població li dóna suport".

Els esforços diplomàtics de l'ONU arriben just l'endemà que els observadors de l'ONU van fer una segona visita a la població de Tremseh per investigar la matança que les forces d'Al-Assad hi van cometre dijous. Els observadors han trobat bassals de sang en algunes cases, com també casquets de bala, de morter i d'artilleria.

Tot plegat mentre els portaveus d'Al-Assad continuen negant que es tracti d'una massacre. El règim de Bashar al-Assad manté que el que va passar a Tremseh va ser una operació militar antiterrorista però els observadors de l'ONU, que hi han entrat aquest cap de setmana, certifiquen que l'objectiu de la repressió van ser desertors i militants rebels, amb les seves famílies.

Enmig dels combats, el Comitè Internacional de la Creu Roja, que vetlla per l'aplicació de les Convencions de Ginebra, les lleis de la guerra, considera que Síria està en fase de guerra civil. Això implicaria que els combatents estan subjectes a obligacions i que poden ser acusats de crims de guerra.

Mentrestant, continuen els bombardejos en diversos punts de Damasc.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut