L'Ajuntament de Barcelona, obligat a autoritzar 615 nous apartaments turístics
L'Ajuntament de Barcelona, obligat a autoritzar 615 nous apartaments turístics (ACN/Blanca Blay)
Barcelona

Prop de 900 pisos turístics més a Barcelona per l'escletxa judicial que obliga a autoritzar-los

L'Ajuntament s'ha vist obligat a autoritzar 615 pisos turístics per sentències judicials i, previsiblement, arribaran a ser 886 si s'aproven els 271 amb expedients pendents

RedaccióActualitzat

Barcelona arribarà, en els pròxims mesos, als 10.000 pisos turístics. L'Ajuntament s'ha vist obligat, ara, a autoritzar 615 nous apartaments turístics per sentències judicials, i arriba als 9.804.

Tot això, a l'espera de 271 expedients que, o bé estan recorreguts davant del tribunal del Contenciós Administratiu, o bé estan pendents de les revisions pertinents per ser afegits al cens, però que tot indica que s'acabaran aprovant.

Aquest augment es deu a la interpretació que ha fet el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de les conseqüències de l'anul·lació del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics, conegut com a PEUAT.

Els jutges donen la raó als propietaris que van demanar llicència a partir que el pla es va declarar nul --tot i que la sentència no era ferma-- i fins que es va aprovar la nova normativa.

Una escletxa judicial, la responsable

El setembre del 2019 es va fer pública la primera sentència del TSJC contra el PEUAT del 2017, en què es determinava la seva nul·litat.

Tot i que la sentència no era ferma perquè l'Ajuntament la va recórrer, diversos usuaris privats van interpretar que l'instrument havia decaigut i que, per tant, no hi havia cap regulació que restringís la implantació d'habitatges d'ús turístic a la ciutat. Aprofitant aquesta situació, van presentar declaracions responsables d'inici d'activitat d'habitatge d'ús turístic.

L'Ajuntament va declarar-les ineficaces, basant-se en la regulació del PEUAT, però es van presentar recursos que van derivar en sentències judicials favorables als privats.

Així, des d'aleshores fins ara, l'Ajuntament ha hagut de donar d'alta 615 habitatges d'ús turístic al cens municipal d'allotjaments turístics. El gran gruix provenen de sentències judicials com les esmentades, i també s'hi inclouen casos com habitatges que complien les condicions del PEUAT o derivats d'altres sentències.

És el cas d'un bloc del carrer Tarragona, situat entre València i Aragó, en què Inmobiliaria Gallardo va aprofitar aquesta escletxa judicial per obrir-hi 120 nous pisos turístics.

Façana del bloc del carrer Tarragona on s'estan construint 120 pisos turístics
Façana del bloc del carrer Tarragona, a Barcelona (CCMA)

"No ens podem permetre tenir 10.000 pisos turístics"

L'Ajuntament de Barcelona apunta que "en un context com l'actual, no es pot permetre que els habitatges d'ús habitual es dediquin a l'activitat turística" i asseguren que ja han desplegat "totes les eines necessàries per regular i restringir" aquesta activitat.

El consistori defensa que el PEUAT és "una eina molt útil" que permet exercir "un control proactiu i constant" per lluitar contra l'activitat il·legal dels habitatges d'ús turístic.

L'equip de govern considera, però, que calen "més eines" i valora "positivament" l'aprovació del govern de la Generalitat del decret per "endreçar i limitar" l'activitat dels habitatges d'ús turístic.

"És una normativa que va en la bona direcció i que esperem que ens permeti regular més i millor el sector dels habitatges turístics".


L'Ajuntament també valora, del decret, que les llicències tinguin una limitació temporal i que aquells que ja la tenen l'hagin de tornar a demanar. "Ara caldrà aplicar el decret a Barcelona i veure quina afectació té sobre les llicències vigents", conclou el consistori.

ARXIVAT A:
HabitatgeAjuntament de Barcelona
Anar al contingut