Portar aigua de l'Ebre per regar la vinya i l'olivera del Priorat: pla del govern a 3 anys

La Generalitat presenta dos projectes per poder regar 5.000 hectàrees de conreu a la comarca en cas de sequera que haurà de validar la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre

RedaccióActualitzat

Trobar una "solució estructural" davant els problemes que comporta la sequera als conreus del Priorat, una comarca que basa gairebé tota la seva economia en el sector agrari i, sobretot, en la producció de vi i oli.

Aquest és l'objectiu dels dos projectes que ha presentat aquest diumenge la Generalitat a Falset. Consisteixen a canalitzar aigua del riu Ebre perquè arribi a unes 5.000 hectàrees de conreu del Priorat

Dues propostes que, si els tràmits no s'endarrereixen, veurien la llum en els propers tres anys. Els dos projectes, d'un pressupost d'uns 60 milions d'euros, ja tenen elaborats els estudis de viabilitat. 

I és que enguany cap dels tres embassaments de la comarca han tingut prou aigua per fer front a la campanya de reg i la manca de pluja no fa més que aguditzar el problema. 

Els municipis beneficiats de les noves infraestructures seran Cornudella de Montsant, el Lloar, Falset, Gratallops, la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Pradell de la Teixeta, Torroja del Priorat i la Vilella Alta.

Mapa dels municipis del Priorat que es beneficiaran de l'aigua de l'Ebre per al reg


Primer projecte: Montsant

El primer projecte, que podria estar acabat el 2026, abastirà la comunitat de regants d'aigües del riu Montsant. Ho farà amb la connexió de la xarxa Garrigues-sud amb l'embassament de la Palma d'Ebre, que s'encarregarà d'omplir el de Margalef.

L'embassament de Margalef és un embassament ara pràcticament buit i que hauria de garantir el reg a unes 1.400 hectàrees en pobles com la Vilella Baixa o la Bisbal de Falset, on fa mesos que no tenen ni aigua de boca.

La segona canalització tindrà el punt de captació d'aigua a Garriga Sud-Flix i la portarà per la canonada Garrigues Sud fins a un punt de bombament


Segon projecte: Siurana-els Guiamets

El segon projecte és el més costós i també el que acabaria més tard, el 2027. A més, és el que genera més controvèrsia, perquè es tracta de fer arribar l'aigua de l'Ebre fins a l'embassament de Siurana, un pantà que actualment serveix per abastir-ne un altre, el de Riudecanyes, però que no pertany a la conca hidrogràfica de l'Ebre.

A més, la canonada, d'una trentena de quilòmetres, remuntaria bona part el riu Siurana, un riu que perd gairebé tot el seu cabal en l'embassament que porta el seu nom i que desemboca a l'Ebre sense una gota d'aigua.

Precisament aquí, a Garcia, és on es captaria l'aigua, que agafaria dos camins: el del pantà dels Guiamets i el de Siurana.

Una canalització portarà aigua del riu Ebre a Garcia i tindrà dos ramals de connexió, el primer amb l'embassament de Guiaments i un segon amb l'embassament de Siurana

La Comunitat de Regants del Baix Priorat ja fa temps que demana aquesta connexió per així assegurar el reg d'unes 2.000 hectàrees de vinya, olivera i cirera, que enguany no han pogut ni començar a regar pel baix nivell de l'embassament.

El segon camí d'aquesta aigua del riu Ebre travessaria gairebé tota la comarca. I, més enllà de l'aportació d'aigua a l'embassament de Siurana, avui al 3% de la seva capacitat, també pretén repartir aigua en el seu recorregut a 10 municipis com Falset, la Vilella Alta o Cornudella de Montsant, aportant un reg de suport de més de 1.500 hectàrees.

El riu Ebre al seu pas per Garcia
El riu Ebre al seu pas per Garcia (3Cat)

La CHE "sembla que ho veu amb bons ulls" 

Com que en aquest cas l'aigua la subministra la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), perquè aquestes infraestructures de la Generalitat vegin la llum, primer cal que la CHE els inclogui en la seva planificació. 

El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha assegurat aquest diumenge des de Falset que han parlat amb la CHE i que "sembla que ho veuen amb bons ulls". 

Per la seva part, el president del Consell Comarcal del Priorat i alcalde d'Ulldemolins, Sergi Méndez, ha celebrat que des del govern es busqui una solució per al sector agrícola, i ha defensat que cal seguir treballant per "garantir l'abastament d'aigua també a les poblacions", ja que moltes no disposen d'aigua de boca

El pantà de Siurana està al 3%
El pantà de Siurana està al 3% (3Cat)

Deixar de portar aigua de Siurana a Riudecanyes

Paral·lelament, es treballa per deixar de portar aigua de l'embassament de Siurana cap al Riudecanyes, al Baix Camp. Un transvasament que se sol fer durant la temporada de reg des de fa gairebé un segle, però que el 2023 l'ACA ja no va autoritzar per la situació de sequera.

En paraules del president del Consell Comarcal del Priorat, aquest traspàs d'aigua entre embassaments "es pot considerar un espoli".

En aquest sentit, la Generalitat ja ha licitat el projecte per portar aigua regenerada de la depuradora de Reus a Riudecanyes, la qual farien servir els regants del Baix Camp. "L'objectiu és que no haguem de portar aigua de Siurana cap a Riudecanyes en cap cas", ha subratllat el conseller Mascort.

 

 

 

ARXIVAT A:
SequeraMedi ambientAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut