Polònia deixa d'enviar armes a Kíiv amb el conflicte del cereal ucraïnès de rerefons

El primer ministre polonès al·lega que han de refer el seu propi arsenal: "Ens hem de rearmar"

Lluís CaellesActualitzat

Polònia ha anunciat que atura el subministrament d'armes a Ucraïna. El motiu que esgrimeix el primer ministre polonès és que el país necessita refer els seus arsenals de maquinària bèl·lica i de municions. Darrere la decisió, però, hi ha l'escalada de tensió que ha generat l'exportació de cereal ucraïnès a través de la frontera terrestre entre els dos països.

La dificultat creixent per exportar cereals per via marítima des dels ports ucraïnesos a través del mar Negre va motivar que els països limítrofs amb Ucraïna obrissin les fronteres terrestres al gra de Kíiv.

Un vaixell carregant gra al port de mercaderies de Gdansk, a Polònia (Reuters)

Polònia, Eslovàquia, Hongria i Romania van aixecar les barreres aranzelàries i el cereal ucraïnès va començar a sortir cap a Europa. El problema que això va generar va ser que el preu va baixar als països per on sortia el gra i al centre d'Europa, i les queixes dels pagesos van dur la Unió Europea a tancar les fronteres exteriors d'aquests països al gra ucraïnès.

Brussel·les ja ha aixecat la prohibició, però Polònia, Hongria i Eslovàquia han decidit, en contra de l'ordre de la Comissió Europea, mantenir les fronteres tancades. I aquí ha nascut la polèmica, que ha escalat i s'ha manifestat obertament els darrers dies.

Protesta de pagesos búlgars contra l'aixecament de restriccions a l'exportació de gra (Reuters / Stoyan Nenov )

Zelenski critica els que "fingeixen" ajudar-los

En arrencar l'Assemblea General de l'ONU, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va criticar els països que "han fingit" ajudar Ucraïna.

Polònia es va sentir al·ludida i va cridar l'ambaixador ucraïnès a Varsòvia per queixar-se. Pel primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, és "injust" acusar Polònia, "que ha donat suport a Ucraïna des del primer dia de la guerra".

El cap de govern polonès ha fet l'anunci en una compareixença televisiva. "Deixem d'enviar armament a Ucraïna perquè necessitem rearmar-nos amb material més modern", ha dit.

Varsòvia és el quart donant de material militar a Kíiv, després dels Estats Units, la Unió Europea, Alemanya i el Regne Unit. Entre el material que els polonesos han enviat al front de guerra hi ha 320 tancs (la majoria velles unitats dels temps soviètics) i 14 caces bombarders (també soviètics) MiG-29.

Encaixada entre Zelenski i el primer ministre polonès a Kíiv al febrer (Reuters / Viacheslav Ratynskyi)


Tensió creixent en període electoral

Aquesta decisió polonesa cal emmarcar-la també en el període preelectoral que viu el país. El 15 d'octubre el país celebrarà eleccions parlamentàries.

Les enquestes anticipen un frec a frec entre el bloc conservador i el bloc progressista. La diferència la pot marcar el vot de la Polònia rural i agrícola, la més perjudicada pel conflicte del cereal ucraïnès.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut