Madrid

L'exdirector de l'"Egunkaria" Martxelo Otamendi assegura que mai van donar cobertura a ETA

El que va ser últim director del diari "Egunkaria", Martxelo Otamendi, ha assegurat que aquest diari "mai, absolutament mai" va donar cobertura a ETA "ni amb la cultura, ni amb l'euskera ni amb res "i que mai hauria acceptat dirigir un diari controlat per l'organització terrorista. Otamendi és un dels cinc directius de l'"Egunkaria" processats per integració a ETA que se sentin des d'aquest dimarts a la banqueta de l'Audiència Nacional, en un judici en el qual la Fiscalia no acusa perquè considera que no hi ha indicis de la relació del diari amb l'organització terrorista.

Actualitzat
L'acusat ha assegurat que va treballar amb "absoluta llibertat" i que el diari que va dirigir durant deu anys i que va ser clausurat el 2003 pel jutge de l'Audiència Nacional era "independent dels partits polítics i grups organitzats" i "molt escrupolós en el respecte a la gent".

"Per a mi ha estat un honor treballar amb aquesta gent. Va ser la millor època professional de la meva vida", ha afegit. L'actual director de "Berria", l'únic diari que es publica íntegrament en basc, ha dit que "Egunkaria" va publicar els comunicats d'ETA mogut "només per l'interès informatiu" i que si va entrevistar membres de l'organització terrorista en quatre ocasions va ser perquè "no s'entén que un periodista que treballa amb el conflicte basc no tingui interès a entrevistar a ETA".

En aquest sentit, Otamendi ha assenyalat que Garzón li va prendre declaració en dues ocasions en relació amb aquestes entrevistes, però que en els dos casos va concloure que "no eren delictives", i ha recordat que la revista nord-americana "Time" va publicar una entrevista amb el líder d'Al-Qaida, Ossama Bin Laden. Segons Otamendi, l'"Egunkari"a també es va fer ressò d'informació recollida a "Zutabe", les publicacions internes d'ETA, perquè "publicar informació d'un 'Zutabe' no és un delicte i tenir-los tampoc".

Un altre dels processats, Javier Oleaga, que es va incorporar a l'"Egunkaria" procedent del diari "Egin", havia reconegut abans haver rebut Zutabe, però ha assegurat que mai li va demanar a ningú que se'ls enviés. "No en sé els motius, però entenc que la meva posició com a comentarista en mitjans de comunicació porta a pensar que podia ser un destinatari potencial".

El primer a declarar ha estat l'exconseller delegat del diari, Iñaki Uria, que ha negat qualsevol vincle del rotatiu amb ETA. A les portes de l'Audiència s'hi han concentrat extreballadors del diari, artistes i intel·lectuals bascos i representants polítics del PNB i d'ERC per donar suport als processats.
Anar al contingut