L'estudi analitza les propietats del pèptid present al verí d'una serp de cascavell de l'Amèrica del Sud (UPF)
Una recerca que analitza l'anatomia de 9 espècies de serp identifica que totes tenen clítoris (UPF)

Les serps femella tenen clítoris i la ciència no ho ha descobert fins ara

Una recerca identifica aquest òrgan sexual en les quatre famílies de serps existents i es creu que els podria proporcionar plaer

RedaccióActualitzat

Tot i que els biòlegs es pensaven que les serps femella no tenien clítoris, ara una recerca ha descobert que no és així, i que sí que en tenen.

La recerca l'han liderada Megan Folwell, doctoranda de la Universitat d'Adelaide, a Austràlia, i Kate Sanders, professora associada a la mateixa universitat.

Per fer la recerca, publicada a la revista científica Proceedings of the Royal Society B, les investigadores van disseccionar els genitals de femelles de 9 espècies de les quatre famílies existents de serps.


Clítoris amb nervis i teixit erèctil

En totes hi van identificar clítoris d'entre 1 i 7 mil·límetres, amb una estructura dividida en dues parts, que han anomenat hemiclítoris, i que es corresponen amb els penis dividits en dos dels mascles, anomenats hemipenis.

Sanders ha explicat que el que han descobert és que els clítoris de les serps femella són erèctils com els dels mamífers, i que tenen moltes terminacions nervioses.

"Hem trobat que el clítoris de la serp, en forma de cor, està compost de nervis i glòbuls vermells compatibles amb els teixits erèctils, cosa que suggereix que es pot inflar i estimular-se durant l'aparellament."

Dissecció de l'hemiclítoris d'una femella d'escurçó de la mort (Universitat de La Trobe, Melbourne)

Senten plaer les femelles en el coit?

Segons Sanders, aquest descobriment fa replantejar les relacions sexuals de les serps: fins ara es pensava que el mascle coaccionava la femella, i ara creuen que també pot haver-hi seducció.

En aquest sentit, segons Folwell, és possible que les femelles sentin plaer durant el coit, cosa que tindria una funció fisiològica important.

"Això facilitaria la relaxació i la lubricació vaginal, que ajudaria les femelles en la còpula, cosa que podria prevenir els danys provocats pels ganxos i espines que tenen els penis dels mascles."

Un altre indici d'això són els hàbits coneguts d'algunes espècies, en què el mascle frega o s'embolica amb la cua de la femella, cosa que podria servir per estimular-li el clítoris.

Un òrgan ignorat en les recerques fetes fins ara

Les recerques anteriors havien interpretat aquestes estructures com a hemipenis o glàndules poc desenvolupades, i havien descartat que tinguessin cap mena d'importància o funció.

Sanders ha elogiat la visió i l'impuls de Folwell en aquesta recerca, que afirma que són el que han permès obrir un camp nou.

"Aquest descobriment mostra com, per avançar, la ciència necessita pensadors amb idees diferents."

Per la seva banda, Folwell considera que ha contribuït a trencar tabús sobre la sexualitat femenina que els investigadors fins ara havien traslladat inconscientment a la recerca científica:

"A tot el regne animal es passen per alt els genitals femenins en comparació amb els seus homòlegs masculins."

Megan Folwell va començar a investigar quan va veure que hi havia moltes publicacions sobre els hemipenis de les seps mascles, però que gairebé cap feia esment als òrgans sexuals femenins.

Li va estranyar, i va posar-se com a objectiu esbrinar si les serps femella, com totes les dels mamífers, els llangardaixos i algunes espècies d'aus, també tenien clítoris.

Ara es proposa continuar investigant les terminacions nervioses dels hemiclítoris, i també el paper que tenen aquests en la vida sexual i reproductiva de les serps.

 

serp de cascavell
Una serp de cascavell
ARXIVAT A:
Recerca científicaBiodiversitat
Anar al contingut