Una dona bevent una tassa de cafè
L'estudi s'afegeix a d'altres que mostren beneficis del cafè en la salut (Craig Adderley/Pexels)

Les dones que beuen cafè tenen menys risc de càncer d'endometri, segons un estudi

Un estudi liderat per l'ICO/IDIBELL i la Universitat Harvard ho ha deduït combinant dades de gairebé 40.000 dones d'arreu del món

Les dones que beuen cafè podrien tenir aproximadament un 10% menys de risc de patir càncer d'endometri i la protecció sembla encara superior per a les que tenen sobrepès o obesitat, el principal factor de risc per a aquesta malaltia.

Així ho suggereix un estudi coliderat per l'Institut Català d'Oncologia (ICO)/Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i la Universitat Harvard. La primera autora és Marta Crous-Bou, investigadora de l'ICO/IDIBELL i de l'Escola de Salut Pública T. H. Chan de Harvard, a Boston. L'article s'ha publicat a l'American Journal of Clinical Nutrition.

Alguns estudis previs suggerien que podia existir aquesta associació entre consum de cafè i menor risc de tenir càncer d'endometri, però mai no s'havia analitzat en un grup tan ampli com ara i tenint en compte diversos factors de risc.

L'estudi es va fer combinant dades de dones d'arreu del món incloses a l'E2C2 (Epidemiology of Endometrial Cancer Consortium). En total es va analitzar informació creuada de vora 40.000 dones. D'aquestes, 12.159 tenien càncer d'endometri, i 27.479 sense aquesta malaltia actuaven com a control.

A més del consum de cafè, es van tenir en compte factors de risc com sobrepès i obesitat, tenir diabetis, consum de tabac i edat de la menopausa, entre d'altres.

Els resultats indicaven que les dones que bevien cafè tenien aproximadament un 10% menys de risc de patir un càncer d'endometri. I aquesta disminució del risc era encara més important en les dones que tenien un índex de massa corporal superior a 25, que indica sobrepès o obesitat.


Possible explicació: els components del cafè

Segons la doctora Crous-Bou, els mecanismes biològics d'aquesta associació no se saben del cert, però afegeix: "Pensem que poden tenir a veure amb determinats components del cafè, com poden ser els polifenols o altres antioxidants."

Una hipòtesi, diu, és que siguin capaços de reduir els nivells d'estrògens o d'insulina, dues hormones clarament implicades en l'origen d'aquest tumor. En tot cas, els resultats poden conduir a recerques més concretes:

"Podrien obrir les portes a fer assajos clínics amb suplements que continguin aquests compostos i poder fer petites intervencions en grups de pacients concrets amb més risc de patir la malaltia per poder observar la seva evolució."

Seria molt importat, conclou, confirmar l'efecte beneficiós dels compostos del cafè: "Podria tenir una repercussió important en la salut pública, ja que és una beguda molt consumida arreu."


Altres beneficis del cafè

El càncer d'endometri és el tumor més freqüent en les dones als països desenvolupats, després dels de mama, còlon i pulmó. Per la seva banda, el cafè és la beguda més consumida arreu del món després de l'aigua.

Aquest mes de gener, metges i investigadors xinesos van publicar al Journal of Obstetrics & Gynaecology Research una metanàlisi de 24 estudis que conjuntament incloïen 9.833 dones amb càncer d'endometri i 699.234 participants en total. La conclusió era que el consum de cafè estava associat a un menor risc d'aquest càncer i que el cafè filtrat o bullit no tenia aquest efecte.

Grans de cafè
Grans de cafè (Pixabay)

Un altre estudi publicat a l'abril a l'European Journal of Preventive Cardiology per un equip internacional concloïa que el consum de fins a tres cafès al dia afavoria la salut cardiovascular.

I aquest mes de setembre, a la mateixa revista, investigadors australians publicaven els resultats del seguiment, durant 12 anys, de 449.563 persones, amb una edat mitjana de 58 anys i de les quals una mica més de la meitat eren dones.

La conclusió era que el consum de dues o tres tasses de cafè al dia, tant molt com descafeïnat o instantani, estava associat a reduccions significatives de problemes cardiovasculars i de la mortalitat. També estava associat, tret del cas del descafeïnat, a menys arrítmies.

Tot i aquests estudis, el cafè també està contraindicat o s'ha de prendre amb moderació en embarassades i dones que donen el pit o si hi ha problemes d'insomni i angoixa o hipertensió, entre altres casos.

 

ARXIVAT A:
SalutCàncerRecerca científica
Anar al contingut