Juan Antonio Bayona ha pujat a recollir el premi a millor só, el desè de la seva pel·lícula
Juan Antonio Bayona ha pujat a recollir el premi a millor so, el desè de la seva pel·lícula (EFE/Chema Moya)

El talent català arrasa als Goya guiat per "La societat de la neu": tots els guanyadors

Els Goya han premiat talent català com "La societat de la neu", "Robot dreams" i el documental sobre l'Alzheimer de Carme Elias, a més de David Verdaguer i Rigoberta Bandini

RedaccióActualitzat

El talent català ha arrasat als premis Goya en la gran nit de Juan Antonio Bayona. "La societat de la neu" ha confirmat tots els pronòstics i s'ha endut dotze de les tretze estatuetes a què optava. Només ha fallat en una categoria, la de millor guió adaptat, que ha estat per a la producció catalana "Robot dreams", també amb nominació als Oscars.

"La societat de la neu" s'ha endut el premi a millor pel·lícula i millor direcció --el quart Goya a la direcció de Bayona-- a banda d'una desena de premis tècnics. S'ha convertit, a més, en la primera victòria d'una producció de Netflix als premis del cinema espanyol.

En canvi, l'altra gran favorita de la 38a edició, "20.000 espècies d'abelles" --que és una coproducció bascocatalana-- ha sumat tres premis, el de direcció novella i guió original per a Estibaliz Urresola i el d'actriu de repartiment per a Ane Gabarain, tot i que tenia 15 nominacions.

"Robot dreams" s'ha endut dos premis, el de millor pel·lícula d'animació i el de millor guió adaptat.

David Verdaguer ha vist com el seu paper d'Eugenio a "Saben aquell" ha estat premiat amb premi a la millor actuació. És el segon Goya de l'actor de Malgrat de Mar, que ja el va rebre per "Estiu 1993".

La gala ha estat marcada per la reivindicació contra les violències masclistes al cinema i per la pau a Gaza.


La nit de Bayona

Aquesta ha estat la nit de José Antonio Bayona, que ha superat els nou Goya que va aconseguir el 2017 per "Un monstre em ve a veure".

Bayona ha dedicat el seu quart Goya com a millor director al públic. "Necessitem un públic fort, constant. No estem en un moment bo per al cinema espanyol perquè es fan pel·lícules amb menys recursos que quan vaig començar", ha dit.

El director barceloní ha tingut paraules d'agraïment per a Netflix perquè "durant deu anys he escoltat la gent que deia que aquesta aventura no era possible i s'han equivocat". I ha dit que la pel·lícula ha estat vista per 150 milions d'espectadors a tot el món i 450.000, a la sala de cinema.


"Junts podem aconseguir tot el que volem" ha dit també, entre llàgrimes, referint-se al cinema espanyol, després de parlar de l'experiència de les persones que van sobreviure a l'accident als Andes, que inspira la pel·lícula. Bayona ha seguit amb emoció tots els premis, amb llàgrimes als ulls, tots els premis que li han anat entregant.

Amb la mel als llavis

"20.000 espècies d'abelles" no ha pogut confirmar el bon regust que està deixant als cinemes. Això sí, la directora basca Estibaliz Urresola Solaguren ha rebut emocionada el Goya a la millor direcció novella per aquesta història d'una nena trans inspirada en un cas real que va acabar amb un suïcidi.

"És una pel·lícula sobre la importància de nomenar les coses i per això és important nomenar el genocidi de Gaza i demanar als governs que ho detinguin", ha dit quan ha recollit el premi.

Estibaliz Urresola Solaguren ha confirmat els pronòstics amb el premi a direcció novella
Estibaliz Urresola Solaguren ha confirmat els pronòstics amb el premi a direcció novella (EFE/Chema Moya)

Aquesta coproducció bascocatalana, amb participació de 3Cat, estava nominada en 15 categories, dues més que "La societat de la neu".

També ha guanyat els premis al millor guió original i a la millor actriu de repartiment per a Ane Gabarain. Aquest últim premi ha estat un moment bonic i de complicitat perquè l'ha entregat Sofía Otero, la protagonista de la pel·lícula, una nena de deu anys.

Un dels moment de la nit dels Goya: Ane Gabarain rep el Goya de Sofia Otero
Un dels moments de la nit dels Goya: Ane Gabarain rep el Goya de Sofía Otero (EFE/Chema Moya)

Sofía Otero, que ha guanyat l'Os de Plata a la millor interpretació a la Berlinale, no podia ser candidata als Goya perquè les bases del premi ho impedeixen als menors de 16 anys.
 

"Eugenio" encara triomfa

David Verdaguer ha rebut el Goya a millor actor protagonista per "Saben aquell", on interpreta l'humorista Eugenio. L'ha dedicat als humoristes i còmics del país.

"Eugenio era un home que tenia molta por i jo també en tinc però l'aparquem per fer pel·lis perquè algú s'oblidi de la seva por quan les mira."

Verdaguer també ha tingut paraules d'agraïment per a Carolina Yuste, que interpreta la seva dona, Conchita, "per parlar de moltes Conchitas que van estar a l'ombra dels seus marits".

David Verdaguer ha dedicat el seu segon Goya als humoristes i a la seva filla
David Verdaguer ha dedicat el seu segon Goya als humoristes i a la seva filla (EFE/Chema Moya)

La millor actriu ha estat Malena Alterio per "Que nadie duerma".

La cantant barcelonina Rigoberta Bandini s'ha endut també el premi per la millor cançó per "Yo solo quiero amor".

Rigoberta Bandini, emocionada, després de recollir el Goya a millor cançó
Rigoberta Bandini, emocionada, després de recollir el Goya a millor cançó (EFE/Chema Moya)

"#SeAcabó", el lema d'una gala feminista

"Condemnem tots els abusos i la violència sexual", ha dit Ana Belén només començar la gala, una qüestió "que afecta tothom, homes i dones", han afegit els Javis.

Moltes artistes han lluït un pai-pai amb el lema #SeAcabó, que ha repartit l'associació CIMA de dones cineastes i de mitjans audiovisuals.

Moltes artistes han lluït vanos amb el lema "SeAcabó" per denunciar l'abús i la violència sexual contra les dones (EFE/Mariscal)

Una de les actuacions de la gala ha tingut el mateix lema. María José Llergo, India Martínez i Niña Pastori han interpretat "Se acabó", de María Jiménez.

Durant tota la gala, ha estat present la reivindicació amb el tema de l'abús de poder i la violència sexual contra les dones, arran del cas recent del director Carlos Vermut.

A la catifa rosa, l'actor José Sacristan, guardonat amb el Goya d'Honor 2022, ha lamentat les acusacions de violència sexual contra el cineasta i l'ha defensat així: "Em sembla un error sacrificar el treball de qui ha comès un error" i ha afegit que troba una "estupidesa" que ho hagi de pagar en el camp professional.


Almodóvar contesta un polític de Vox

En l'últim premi de la nit, Pedro Almodóvar ha enviat un missatge a un polític de Vox que ha criticat el gremi del cinema.

Juan García-Gallardo, vicepresident de Castella i Lleó, va afirmar que són uns "senyorets que recullen subvencions, fan pel·lícules molt dolentes i que no interessen".

Almodóvar li ha contestat que aquests diners tornen a les arques públiques i que generen molts llocs de treball.


L'homenatge a Carme Elias suma més premis

A la categoria de millor documental, la guanyadora ha estat "Mentre siguis tu. L'aquí i ara de Carme Elias", dirigida per Claudia Pinto Emperador, amiga de l'actriu, que ha dedicat la pel·lícula a totes les persones que pateixen Alzheimer i a totes les famílies que els donen suport.

També ha dedicat els aplaudiments a Carme Elias, que ha seguit la cerimònia des de casa: "Per a tu, pel teu coratge, per la teva generositat i tota l'estima que dones a la teva professió."

Clauria Pinto ha tingut un emotiu record per Carme Elias, que seguia la gala des de casa
Claudia Pinto ha tingut un emotiu record per a Carme Elias, que seguia la gala des de casa (EFE/Chema Moya)

És un retrat, testimoni i acompanyament a l'actriu en el procés de perdre la memòria, la consciència i la identitat per culpa de l'Alzheimer.
La coproducció de 3Cat, que ja va guanyar el Gaudí la setmana passada, es podrà veure més endavant al programa "Sense ficció".

El premi a la millor pel·lícula iberoamericana ha estat per a un altre documental amb l'Alzheimer com a protagonista, "La memoria infinita", de la directora xilena Maite Alberdi, que també opta als Oscar. Parla de la malaltia a través de la relació d'amor d'una parella que porten 25 anys junts i vuit convivint amb la malaltia.
 

Premi a la "reina" Sigourney Weaver

Juan Antonio Bayona ha entregat el Goya Internacional a l'actriu nord-americana Sigourney Weaver, a qui ha presentat com una "llegenda i reina". "Em feu sentir com una reina", ha dit ella després dels llargs aplaudiments del públic, en un discurs que ha esquitxat de frases en espanyol.

L'actriu, que va rodar amb Bayona "Un monstre em ve a veure", ha dit que a la seva carrera ha interpretat alguns monstres i també n'ha trobat alguns.


L'Acadèmia Espanyola l'ha premiat per les seves dones "independents, complexes i fortes". Nominada als Oscars tres cops i guanyadora d'un Bafta i de dos Globus d'Or, ha interpretat la tinent Ripley a "Alien" o Dian Fossey a "Goril·les en la boira". Fins ara, han rebut aquest mateix premi Juliette Binoche i Cate Blanchett.


103 anys i una vida dedicada al cinema

José Sacristán ha estat l'encarregat de presentar el Goya d'Honor per a l'històric director de fotografia, restaurador i investigador Joan Mariné, que el va rebre fa uns dies.

El cineasta barceloní de 103 anys és considerat un mite dins de la indústria del cinema espanyol, que va treballar amb coneguts directors com Pedro Masó, Pedro Lazaga o José María Forqué.


El record a Concha Velasco i tots els morts de l'any

Una gala a Valladolid havia de recordar obligatòriament l'actriu Concha Velasco, que va morir al desembre. Ana Belén ha cantat "Una chica ye-yé" i els Javis l'han acompanyat ballant des de l'escenari.

I han recordat els professionals del cinema espanyol que van morir el 2023, mentre Sílvia Pérez Cruz i Salvador Sobral acompanyaven l'In memoriam amb una versió de "Procuro olvidarte":


Sense tractorada de pagesos

No hi ha hagut tractorada a Valladolid, com s'havia dit els últims dies, però un grup nombrós de pagesos i ramaders han volgut que estigués present la seva protesta aquesta tarda a les portes del ferial on es feia la gala, separats per tanques. No hi ha hagut cap mena d'incident.


TOTS ELS GUANYADORS:

Millor pel·lícula

  • "La societat de la neu", dirigida per Juan Antonio Bayona
  • "20.000 espècies d'abelles", dirigida per Estibaliz Urresola Solaguren
  • "Cerrar los ojos", dirigida per Víctor Erice
  • "Saben aquell", dirigida per David Trueba
  • "Un amor", dirigida per Isabel Coixet
     

Millor direcció

  • J.A. Bayona ("La societat de la neu")
  • Víctor Erice ("Cerrar los ojos")
  • Elena Martín ("Creatura")
  • David Trueba ("Saben aquell")
  • Isabel Coixet ("Un amor")
     

Millor actriu protagonista

  • Malena Alterio ("Que nadie duerma")
  • Patricia López Arnaiz ("20.000 espècies d'abelles")
  • María Vázquez ("Matria")
  • Carolina Yuste ("Saben aquell")
  • Laia Costa ("Un amor")
     

Millor actor protagonista

  • David Verdaguer ("Saben aquell")
  • Manolo Solo ("Cerrar los ojos")
  • Enric Auquer ("El mestre que va prometre el mar")
  • Hovik Keuchkerian ("Un amor")
  • Alberto Ammann ("Upon entry" (L'arribada))
     

Millor actriu de repartiment

  • Ane Gabarain ("20.000 espècies d'abelles")
  • Itziar Lazcano ("20.000 espècies d'abelles")
  • Clara Segura ("Creatura")
  • Ana Torrent ("Cerrar los ojos")
  • Luisa Gavasa ("El mestre que va prometre el mar")
     

Millor actor de repartiment

  • Jose Coronado ("Cerrar los ojos")
  • Martxelo Rubio ("20.000 espècies d'abelles")
  • Juan Carlos Vellido ("Bajo terapia")
  • Álex Brendemühl ("Creatura")
  • Hugo Silva ("Un amor")
     

Millor actriu revelació

  • Janet Novás ("O corno")
  • Xinyi Ye ("Chinas")
  • Yeju Ji ("Chinas")
  • Clàudia Malagelada ("Creatura")
  • Sara Becker ("La contadora de películas")
     

Millor actor revelació

  • Matías Recalt ("La societat de la neu")
  • Brianeitor ("Campeonex")
  • Julio Hu Chen ("Chinas")
  • La Dani ("Te estoy amando locamente")
  • Omar Banana ("Te estoy amando locamente")
     

Millor direcció novella

  • Estibaliz Urresola Solaguren ("20.000 espècies d'abelles")
  • Itsaso Arana ("Las chicas están bien")
  • Álvaro Gago ("Matria")
  • Alejandro Marín ("Te estoy amando locamente")
  • Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez ("Upon entry" (L'arribada))
     

Millor guió original

  • Estibaliz Urresola ("20.000 espècies d'abelles")
  • Michel Gaztambide i Víctor Erice ("Cerrar los ojos")
  • Alejandro Marín i Carmen Garrido ("Te estoy amando locamente")
  • Félix Viscarret ("Una vida no tan simple")
  • Alejandro Rojas i Juan Sebastián Vásquez ("Upon entry" (L'arribada))
     

Millor guió adaptat

  • Pablo Berger ("Robot dreams")
  • Albert Val ("El mestre que va prometre el mar")
  • Bernat Vilaplana, J.A. Bayona, Jaime Marques-Olarreaga i Nicolás Casariego ("La societat de la neu")
  • Albert Espinosa i David Trueba ("Saben aquell")
  • Isabel Coixet i Laura Ferrero ("Un amor")
     

Millor direcció de fotografia

  • "La societat de la neu"
  • "20.000 espècies d'abelles"
  • "Cerrar los ojos"
  • "Un amor"
  • "Una noche con Adela"
     

Millor muntatge

  • "La societat de la neu"
  • "20.000 espècies d'abelles"
  • "Cerrar los ojos"
  • "Mamacruz"
  • "Robot dreams"
     

Millor música original

  • "La societat de la neu"
  • "El mestre que va prometre el mar"
  • "La paradoja de Antares"
  • "Robot dreams"
  • "Saben aquell"
     

Millor cançó original

  • "Yo solo quiero amor", de Rigoberta Bandini ("Te estoy amando locamente")
  • "Eco", de Xoel López ("Amigos hasta la muerte")
  • "Chinas", de Marina Herlop ("Chinas")
  • "El amor de Andrea", d'Álvaro B. Baglietto, David García, Guille Galván, Jorge González, Juan Pedro Martín Pucho, Juanma Latorre, Valeria Castro ("El amor de Andrea")
  • "La gallinita", de Fernando Moresi Haberman i Sergio Bertran ("La imatge permanent")
     

Millor direcció de producció

  • "La societat de la neu"
  • 20.000 espècies d'abelles"
  • "Cerrar los ojos"
  • "Saben aquell"
  • "Valle de sombras"
     

Millor direcció d'art

  • "La societat de la neu"
  • "20.000 espècies d'abelles"
  • "Cerrar los ojos"
  • "La contadora de películas"
  • "Saben aquell"
     

Millor disseny de vestuari

  • "La societat de la neu"
  • "20.000 espècies d'abelles"
  • "El mestre que va prometre el mar"
  • "La contadora de películas"
  • "Saben aquell"
     

Millor maquillatge i perruqueria

  • "La societat de la neu"
  • "20.000 espècies d'abelles"
  • "La ternura"
  • "Saben aquell"
  • "Valle de sombras"
     

Millor so

  • "La societat de la neu"
  • "20.000 espècies d'abelles"
  • "Campeonex"
  • "Cerrar los ojos"
  • "Saben aquell"
     

Millors efectes especials

  • "La societat de la neu"
  • "20.000 espècies d'abelles"
  • "La ermita"
  • "Tin & Tina"
  • "Valle de sombras"
     

Millor pel·lícula d'animació

  • "Robot dreams", dirigida per Pablo Berger
  • "Dispararon al pianista", dirigida per Fernando Trueba i Javier Mariscal
  • "El sueño de la Sultana", dirigida per Isabel Herguera
  • "Hanna i els monstres", dirigida per Lorena Ares
  • "Mòmies", dirigida per Juan Jesús García Galocha
     

Millor curtmetratge d'animació

  • "To bird or not to bird", dirigit per Martín Romero
  • "Becarias", dirigit per Marina Cortón, Marina Donderis, Núria Poveda
  • "Todo bien", dirigit per Diana Acién Manzorro
  • "Todo está perdido", dirigit per Carla Pereira, Juanfran Jacinto
  • "Txotxongiloa", dirigit per Sonia Estévez
     

Millor pel·lícula documental

  • "Mentre siguis tu. L'aquí i l'ara de Carme Elias", dirigida per Claudia Pinto Emperador
  • "Caleta Palace", dirigida per José Antonio Hergueta
  • "Contigo, contigo y sin mí", dirigida per Amaya Villar Navascués
  • "Esta ambición desmedida", dirigida per Cristina Trenas, Rogelio González, Santos Bacana
  • "Iberia: naturaleza infinita", dirigida per Arturo Menor
     

Millor curtmetratge documental

  • "Ava", dirigit per Mabel Lozano
  • "Blow!", dirigit per Neus Ballús
  • "El bus", dirigit per Sandra Reina
  • "Herederas", dirigit per Silvia Venegas Venegas
  • "Una terapia de mierda", dirigit per Javier Polo
     

Millor curtmetratge de ficció

  • "Aunque es de noche", dirigit per Guillermo García López
  • "Carta a mi madre para mi hijo", dirigit per Carla Simón
  • "Cuentas divinas", dirigit per Eulàlia Ramon
  • "La loca y el feminista", dirigit per Sandra Gallego
  • "París 70", dirigit per Dani Feixas
     

Millor pel·lícula europea

  • "Anatomía de una caída" (França)
  • "Aftersun" (Regne Unit)
  • "Las ocho montañas" (Itàlia)
  • "Safe Place" (Croàcia)
  • "Sala de profesores" (Alemanya)
     

Millor pel·lícula iberoamericana

  • "La memoria infinita" (Xile)
  • Alma viva" (Portugal)
  • "La pecera" (Puerto Rico)
  • "Puan" (Argentina)
  • "Simón" (Veneçuela)
     

 

ARXIVAT A:
CinemaPremis Goya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut