Sofía Otero, emocionada en rebre l'Os de Plata a Berlín (REUTERS/Fabrizio Bensch)
Berlinale

L'actriu de 9 anys Sofía Otero guanya l'Os de Plata per "Veinte mil especies de abejas"

El palmarès de la Berlinale ha premiat Otero pel seu paper protagonista en aquesta coproducció bascocatalana amb participació de TV3. La francesa "Sur l'Adamant" ha guanyat l'Os d'Or a la millor pel·lícula

Redacció/AgènciesActualitzat

L'actriu basca Sofía Otero ha guanyat l'Os de plata de la Berlinale a millor interpretació protagonista pel seu paper a "20.000 especies de abejas", una coproducció basca i catalana dirigida per Estíbaliz Urresola.

La jove intèrpret de 9 anys, que en tenia 8  quan va rodar la pel·lícula, ha estat la protagonista de la nit en rebre el reconeixement del jurat, format per la catalana Carla Simón i presidit per l'actriu nord-americana Kristen Stewart, que ha anunciat personalment el guardó i ha lloat Otero.

"Al meu pare, Fernando Otero, el millor pare del món sencer", ha proclamat la jove actriu en rebre el premi, mentre l'equip de la pel·lícula i els familiars que hi havia a la sala ho celebraven entre riures i llàgrimes. La Sofía ha continuat amb les dedicatòries: "A la meva mare, als meus germans..." Aquest és el moment:


L'homenatge al seu pare, més enllà del que és tendre o anecdòtic, encaixa en el que és la pel·lícula d'Urresola: una immersió en una família del País Basc, confrontada a la transsexualitat d'Aitor, el nen que no s'identifica ni amb aquest nom ni amb el gènere atribuït. L'Os de Plata a Sofia Otero és un premi al coratge d'Urresola en la seva "opera prima".

La nena de 8 anys, amb l'Os de Plata aconseguit a la Berlinale (REUTERS/Michele Tantussi)

"Sur l'Adamant", millor pel·lícula

La 73a edició de la Berlinale s'ha celebrat aquest dissabte al palau que porta el nom del certamen, el Berlinale Palast, i ha coronat el documental "Sur l'Adamant" com a millor pel·lícula amb l'Os d'Or. La producció francojaponesa, que competia entre altres amb '20.000 especies de abejas', ha agafat el relleu d'"'Alcarràs" com a millor film.

Una de les pel·lícules favorites a l'Or, l'alemanya "Roter Himmel", de Christian Petzold, ha obtingut l'Os de Plata Gran Premi del Jurat, mentre que l'estaueta a millor director ha estat per al francès Philippe Garrel, per "Le grand Chariot".

Hi ha hagut també premis a la secció Encounters que han anat cap a Espanya o Amèrica Llatina: "El eco", de la mexicana Tatiana Huezo, ha guanyat el premi al millor documental i també a la millor direcció d'aquesta secció.

L'espanyol Lois Patiño ha aconseguit el premi especial del Jurat d'Encounters per "Samsara" ex aequo amb Paul Beatriz Preciado per "Orlando, ma biographie politique". Tot i que ha concursat com a film francès, Preciado és nascut a Burgos i ha residit bona part de la seva vida a Barcelona, on va treballar com a cap de programes per al Museu d'Art Contemporani (MACBA), del qual va ser expulsat arran de la polèmica per una obra d'Ines Doujak que emulava el rei emèrit Joan Carles I tenint sexe anal.

D'altra banda, el premi a la millor "opera prima" de la Berlinale ha estat per a l'argentina "Adentro mío estoy bailando", de Leandro Koch i Paloma Schachmann.

La llista completa de tots els guanyadors de la Berlinale la pots consultar en aquest enllaç

Els guanyadors i els membres del jurat d'aquesta edició de la Berlinale (REUTERS/Fabrizio Bensch)
ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut