Les 10 commemoracions culturals del 2024

Aquest any coincideixen nombrosos centenaris de grans figures de la cultura catalana, a qui es dedicaran homenatges, activitats i exposicions per recordar-les

Enllaç a altres textos de l'autor

Virgínia Martí Blasco

Periodista de la secció de Cultura d'Informatius de TV3

@VirginiaMartiB
Actualitzat

Les xifres rodones sempre són una bona excusa per tornar a posar el focus en grans noms, per recordar tot el que van fer i reivindicar el seu llegat, sense el que no seríem com som.

I aquest any coincideixen una bona pila d'aniversaris: Guimerà, Estellés, Papasseit, Fortuny o Clavé són alguns dels personatges que seran homenatjats, amb diferents actes, espectacles i exposicions. 

N'hem triat 10. Alguns són noms que figuren entre les commemoracions oficials que ha decretat el Departament de cultura. Altres són aniversaris que també mereixen ser celebrats.
 

Centenari de la mort de l'escriptor Àngel Guimerà

Es compleixen 100 anys de la mort d'aquest dramaturg, poeta i polític de la Renaixença, autor d'obres com "Maria Rosa", "Mar i Cel" i "Terra baixa", encara avui una de les obres més populars i representades del teatre català.

La Federació d'Ateneus de Catalunya ja prepara l'espectacle "He mort el pop", on reversionarà aquests tres clàssics en clau de comèdia.

Et proposem recuperar a 3cat la pel·lícula "Terra baixa" dirigida per Isidro Ortiz:

 

50 anys de la companyia Dagoll Dagom

Justament aquesta celebració coincideix amb l'última reposició que Dagoll Dagom farà del popular musical "Mar i cel", basat en un text d'Àngel Guimerà.

Serà l'adeu d'aquesta companyia, convertida en un referent del teatre musical que, després de 50 anys de trajectòria, abaixarà el teló definitivament.

En aquest documental de la "Càpsula del temps", representants de Dagoll Dagom es reuneixen per decidir quins fragments de les seves obres han de ser coneguts per a la posteritat:


100 anys de la mort del poeta Joan Salvat-Papasseit

És el centenari, també, de la mort de Joan Salvat-Papasseit, poeta avantguardista i articulista. És considerat un dels escriptors catalans més importants del segle XX amb obres com "El poema de la rosa als llavis", un bon poemari eròtic de la literatura catalana. Durant anys, ha estat lectura obligatòria per a milers alumnes d'ESO i ara podran recordar tot allò que en van aprendre.

Aquí podeu recuperar el programa que li va dedicar "Aleph" el 2018:

 

Centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés

I un altre gran poeta, Vicent Andrés Estellés també serà centre d'atenció. És considerat el gran renovador de la poesia valenciana contemporània i són molts els músics, d'abans i ara, que han musicat els seus poemes.

A València, l'Any Estellés l'impulsen una desena d'entitats culturals, per la falta de suport institucional a la figura i el llegat del que està considerat el més gran poeta del País Valencià des dels temps d'Ausiàs March.
 

Centenari del naixement de l'escriptora Montserrat Vayreda

També serà l'any Vayreda, que servirà per posar el focus en l'escriptora empordanesa Montserrat Vayreda, poeta, articulista i biògrafa, autora d'alguns dels llibres més representatius sobre els paisatges, la geografia i la història de l'Empordà.

150 anys de la mort del pintor Marià Fortuny

A la tardor farà 150 anys de la mort de Marià Fortuny a Roma. Pintor, dibuixant i gravador, va ser el primer artista català amb reconeixement internacional.

Ara, les mirades tornaran a centrar-se en el pintor que va captivar amb quadres com "La batalla de Tetuan" i serà un bon moment per tornar al MNAC, on hi ha alguna de les seves obres principals.

El quadre de 'La batalla de Tetuan' de Marià Fortuny, al MNAC
El quadre de "La batalla de Tetuan" de Marià Fortuny, al MNAC(Kippelboy, CC BY-SA 3.0)

150 anys de la mort d'Anselm Clavé

També es compleixen 150 anys de la mort d'Anselm Clavé, escriptor, músic i polític, fundador dels Cors de Clavé.

És considerat l'impulsor del moviment coral català amb la creació de societats corals per tot el territori i l'organització de grans festivals corals. A més, va compondre temes tan populars com Les flors de maig.
 

200 anys del naixement de Víctor Balaguer

I en fa 200 del naixement de Víctor Balaguer, una altra personalitat per recordar aquest any. Polític, escriptor i un dels impulsors de la Renaixença.

Poeta oficial del Liceu, primer cronista de la ciutat de Barcelona i ministre, el seu llegat i la seva gran col·lecció d'art es conserven a la Biblioteca Museu que va crear a Vilanova i la Geltrú.

25 anys de la inauguració de l'Auditori de Barcelona

A la primavera arribarà la celebració dels 25 anys de la inauguració de l'Auditori de Barcelona.

Obra de l'arquitecte Rafael Moneo, s'ha convertit en un dels equipaments culturals més importants del país, on s'han fet més de 10.000 concerts en tots aquests anys, per on han passat més de 8 milions de persones.
 

30a edició de Manga Barcelona

El Saló del Manga és un dels esdeveniments culturals més populars i de més èxit del país.

Un nen llegint un manga en el Manga Barcelona a la Fira Gran Via
Un nen llegint un manga en el Manga Barcelona a la Fira Gran Via (ACN/Ariadna Comas)

El 2024 arriba a la seva trentena edició, una edició molt especial amb més autors nacionals i internacionals, xerrades, exposicions, sessions de signatures i concursos, al nou recinte de la Fira Gran Via.

S'espera més afluència de públic que mai, després que el 2023 va rebre més de 160.000 visitants.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut