L'amnistia i el sostre de vidre de les dones a la justícia marquen el nomenament de nous jutges

El president del Consell General del Poder Judicial, Vicente Guillarte, ha retret que encara no s'hagi fet la renovació del CGPJ i ha defensat la independència judicial

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

El context polític i judicial, marcat per l'amnistia, ha planat en l'acte d'entrega dels despatxos als nous jutges de la 72a promoció que s'ha fet a l'auditori del Fòrum a Barcelona.

Presidit pel rei Felip VI, a la posada en escena s'han pogut veure els dos fronts amb postures divergents a una banda i l'altra del monarca. A una banda de la taula presidencial, el ministre del govern espanyol Félix Bolaños i el fiscal general de l'Estat, Álvaro Ortiz, i a l'altra, la cúpula del poder judicial.

Pel que fa al ministre Bolaños, fa uns dies va ser crític amb les maniobres del jutge de Tsunami Manuel García-Castellón. I pel que fa al fiscal general de l'Estat, presideix una institució amb un conflicte intern perquè alguns fiscals del Tribunal Suprem volen que el cas Tsunami sigui investigat per un delicte de terrorisme i no pas per aldarulls.

Unes postures contràries a alguns sectors de la judicatura, representats aquest dimecres pels presidents del Tribunal Suprem i el del Consell General del Poder Judicial.

El president en funcions del CGPJ ha estat crític amb la classe política. En el seu discurs, Vicente Guillarte ha retret que encara no s'hagi fet la renovació del CGPJ, ha defensat la independència judicial i també ha llençat un missatge d'advertència molt contundent.

"Deixeu-nos en pau! Compteu amb el Consell General del Poder Judicial, que es mantindrà vigilant a qualsevol atac a la vostra independència, vingui d'on vingui."

El president del Consell General del Poder Judicial, Vicente Guillarte, acompanyat del rei Felip VI
El president del CGPJ, Vicente Guillarte, acompanyat del rei Felip VI (EFE/Quique García)


160 nous jutges: tres quartes parts són dones

Del total de la nova promoció de jutges, Catalunya és la regió on n'aniran destinats més. Es tracta de 44 nous jutges que ocuparan places en jutjats de diferents municipis.

És el cas d'Arenys de Mar, Cornellà de Llobregat, el Vendrell, Figueres, Gavà, Granollers, Manresa, Martorell, Reus, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Vic o Vilafranca del Penedès, on principalment ocuparan vacants de jutjats de primera instància i instrucció.

Un detall important d'aquesta promoció és el fet que, del total de nous jutges, tres quartes parts, 119, són dones, i la resta, 41, són homes. Un percentatge molt alt en un àmbit, la judicatura, on és difícil veure dones manant i ocupant llocs de poder, com a la cúpula del CGPJ o al Tribunal Suprem.


Denuncien la no presència de dones a la taula presidencial

Relacionat amb l'alt nombre de dones jutges que té aquesta promoció, n'ha parlat l'associació judicial Jutgesses i Jutges per a la Democràcia.

En un comunicat, fet públic en acabar l'acte, l'associació s'ha queixat de la falta de dones a la taula presidencial en l'entrega de despatxos. Per aquesta associació, un fet que evidencia el sostre de vidre que viuen les dones en l'àmbit de la judicatura.

"Actes tan significatius com aquest posen de manifest les carències i la falta de sensibilitat institucional respecte les polítiques d'igualtat."

El discurs del rei Felip VI

En el seu parlament, Felip VI ha recordat la mort dels dos guàrdies civils assassinats a Barbate, Cadis, atropellats per una 'narcollanxa'. També s'ha referit a la independència judicial, assegurant que "ha de ser preservada i respectada".

Entre el públic assistent a l'acte, s'hi han pogut veure algunes cares molt conegudes durant l'època del procés, com el tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena i el major dels Mossos Josep Lluís Trapero, avui tots dos a molt pocs metres de distància.

ARXIVAT A:
Judicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut