Dos guàrdies civils moren envestits per una narcollanxa al port de Barbate, a Cadis

La Guàrdia Civil ha detingut vuit persones per presumpta implicació en la mort dels dos agents

RedaccióActualitzat

Dos guàrdies civils han mort aquest divendres al vespre quan una narcollanxa els ha envestit al port de Barbate, a Cadis.

La Guàrdia Civil ha detingut vuit persones per la seva presumpta implicació amb els fets. Sis dels detinguts són tripulants de la narcollanxa, altres dos són persones que els van anar a recollir.

Segons fonts l'Associació de la Guàrdia Civil, els agents anaven en una zòdiac i la narcollanxa ha xocat amb ells.

Tres agents més han resultat ferits, un d'ells de gravetat.


Un dels guàrdies civils morts era de Barcelona

Segons han informat aquest dissabte fonts de la Guàrdia Civil, un dels dos agents morts era de Barcelona. Es tracta d'un home de 43 anys, amb dona i dos fills. L'altre agent és de San Fernando, a la província de Cadis, i tenia parella i una filla.

A més, un dels agents ferits és de Terrassa. Tots dos agents catalans estaven desplaçats a la zona en la lluita contra el narcotràfic.

Els morts formarien part de la unitat subaquàtica i de la unitat d'intervenció.

Els tres detinguts que anaven a l'embarcació estan acusats d'homicidi i lesions greus a agents de l'autoritat. Són homes de 21, 24 i 28 anys, tots ells amb antecedents.

Als altres dos detinguts, de 34 i 54 anys, se'ls acusa d'encobriment i resistència greu a agents de l'autoritat.

 

La fiscal antidroga: "Si no ens donen els mitjans, que no vinguin al funeral"

Després dels fets, la fiscal antidroga de Cadis, Ana Villagómez, ha denunciat que les narcollanxes "fan el que volen" als molls de la província de Cadis i ha qualificat la situació d'"alarmant":

"Això s'està desbordant. La província està pena de narcollanxes que es fan servir no només per al tràfic de drogues, sinó per al tràfic de migrants"

Segons Villagómez, els membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat "es juguen la vida cada dia" a la zona. En aquest sentit, en declaracions a la Cadena SER, ha lamentat la manca de recursos i ha posat com a exemple que les embarcacions de la Guàrdia Civil "són velles o no tenen potència" en comparació amb les narcollanxes:

"Que no vinguin al funeral si no ens donen els mitjans que fan falta"

La fiscal ha assegurat que no sap "què fa falta perquè la gent tingui consciència que això és molt greu".

"Cada vegada hi ha més narcollanxes. Se senten impunes, pensen que no els passarà res perquè, de fet, no els passa res".

 

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, aquest dissabte a la comandància de la Guàrdia Civil a Cadis
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, aquest dissabte a la comandància de la Guàrdia Civil a Cadis (EFE/Román Ríos)

Marlaska anuncia "impunitat zero"

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, s'ha desplaçat aquest dissabte a la zona. No ha anat a Barbate, com estava previst, sinó a Cadis, on ha visitat la comandància de la Guàrdia Civil, on s'ha instal·lat la capella ardent per als dos agents.

Des d'allà, el ministre ha assegurat que el govern espanyol seguirà posant els mitjans per combatre el narcotràfic i que no permetran més morts:

"No permetrem ni un assassinat més de cap dels nostres homes, ni de cap de les nostres dones"

Grande-Marlaska s'ha compromès a augmentar els mitjans materials i humans per a la lluita contra el narcotràfic i ha subratllat que hi haurà "impunitat zero" amb els responsables de les morts dels dos agents.

Els fets d'aquest divendres tornen a posar en evidència que l'Estat no té el control de la situació a l'estret, on s'ha tornat a perdre el principi d'autoritat, com ja va passar el 2018. La diferència de potència i mida entre les narcollanxes i les embarcacions policials és evident. 

ARXIVAT A:
NarcotràficDroguesGuàrdia Civil
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut