Barcelona

La violència de gènere no remet i només un 20% dels casos surten a la llum

Una de cada deu dones han patit violència de gènere algun cop a la seva vida. Són dades de l'última enquesta del Ministeri d'Igualtat a tot l'estat espanyol, que alerten que ara mateix hi hauria 600.000 dones en aquesta situació. En aquests casos s'insiteix en la necessitat de denunciar però són molt poques les víctimes que ho fan, ja sigui per por o perquè no són conscients del que estan passant. Davant d'això, s'insisteix que s'ha d'anar introduint la idea que no només les víctimes han de denunciar.

Televisió de CatalunyaActualitzat
El missatge arriba però no cala. La policia calcula que hi ha una gran xifra negra de casos desconeguts que no els arriben. La víctima de violència de gènere no ho denuncia perquè no gosa trencar el silenci.

Elements com la por o no prendre consciència de la violència que s'està vivint fa que només es conegui entre un 17% i un 20% de la violència real, segons Alba Alfageme, coordinadora de la Unitat de Suport a l'Atenció a les Víctimes del departament d'Interior.

Per Francisca Verdejo, jutge degana de Violència de Gènere, el que falta són instruments perquè qualsevol persona maltractada sàpiga detectar quan ho està sent.

Tots tenim l'obligació de denunciar

Només 3 de cada 10 casos de maltractaments en la parella són denunciats per l'entorn de la víctima. Policia i judicatura demanen més implicació social, el metge, la familia i fins i tot els mateixos veïns.

La llei obliga tothom que sigui coneixedor d'un delicte a denunciar-lo i no fer-ho podria ser constitutiu d'un delicte d'omissió, castigat amb la mateixa pena que el delicte comès.

No hi ha un perfil tipus de la dona víctima

L'any passat els Mossos van rebre més 13.000 denúncies per maltractaments en l'àmbit de la parella. De mitjana la policia té detectats gairebé 20.000 casos a tot Catalunya.

La franja d'edat dels 40 als 49 anys és la que concentra més dones que han patit violència de gènere, el 13%, però el percentatge és molt semblant en dones de totes les edats. I un indicador molt preocupant és que, malgrat les lleis i les campanyes desde fa anys, la violència de gènere afecta les més joves de 30 anys.

Sobre la situació laboral de les dones afectades veiem que hi ha poques diferències entre les dones que treballen i les que no, bé perquè estan a l'atur o fan de mestresses de casa.

Un altre indicador per desmuntar tòpics és el nivell d'estudis. On ens trobem que un 40% de les dones entrevistades víctimes tenien estudis de batxillerat o universitaris enfront el 60% de les dones amb un nivell bàsic o sense estudis.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut