Madrid

La sentència del Suprem pot afectar sis sumaris oberts més contra l'entorn d'ETA

La sentència del Tribunal Suprem que ha condemnat per integració en organització terrorista 23 membres de Jarrai, Haika i Segi pot afectar de manera directa la conclusió a la qual arribin sis sumaris oberts més a l'Audiència Nacional en què estan processats integrants d'organitzacions considerades de l'entorn d'ETA. Entre aquestes causes hi ha les diligències prèvies que es tramiten des del juliol del 2005 contra 15 membres del Partit Comunista de les Terres Basques (PCTB), per integració o col·laboració amb banda armada.

Actualitzat
Les altres són les que fan referència a l'entramat KAS-EKIN-XAKI, al col·lectiu de suport a presos Gestores Pro Amnistia i la seva successora Askatasuna, l'assemblea d'electes bascos Udalbiltza Kursaal, la xarxa d'herriko tabernes vinculades a Batasuna, i el diari "Egunkaria".

Diferents fonts de l'Audiència Nacional comentaven aquest divendres la possibilitat que la sentència de l'Alt Tribunal tingui repercussió immediata en la decisió que adopti la secció tercera de l'Audiència Nacional respecte al macroprocés 18/98 contra l'entorn d'ETA, en què actualment es jutja 53 persones per la vinculació amb KAS, l'aparell polític d'ETA, i el seu substitut, EKIN.

Aquest sumari, en la vista oral del qual s'estan veient ara les proves documentals, va ser iniciat pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón amb la clausura del diari "Egin" el 15 de juliol de 1998, per investigar diferents formes de finançament d'ETA a través d'empreses i societats de l'esquerra abertzale.

Alguns dels acusats en el "macroprocés" tenen relació amb la Fundació Joxemi Zumalabe, que va posar en marxa al País Basc diferents iniciatives que tenien la "desobediència com un dels eixos de la construcció nacional", com ara la d'expedició del DNI bascos, i altres vinculats amb l'aparell internacional Xaki.
Anar al contingut