Comencen a desmuntar la "rave" de Sarral després de quatre dies de festa

La policia ha retirat els controls que hi havia als camins i continuen investigant per esbrinar la identitat dels organitzadors

Actualitzat

De les dues "raves" que s'han fet a Catalunya des de divendres, la de Sarral, a la Conca de Barberà, ha estat l'última que s'ha acabat. Després de quatre dies de festa ininterrompuda, cap a la una de la matinada d'aquest dimarts la música ha deixat de sonar i els organitzadors han començat a desmuntar.

Aquest dimarts al matí hi quedaven una quarantena de cotxes. Fins aquest dilluns s'han denunciat 22 persones, tres de les quals han estat detingudes. L'últim, un conductor al Pla de Santa Maria procedent de la "rave" i que va donar positiu en drogues i alcohol.

La majoria dels vehicles van començar a baixar cap al poble entre aquest dilluns al vespre i aquest dimarts al matí.

La policia ha tret els controls que hi havia als camins i segueixen investigant per esbrinar la identitat dels organitzadors d'aquesta festa il·legal.

A l'esplanada de Sarral encara sonava la música aquest dilluns i hi havia un centenar de vehicles (CCMA)

La "rave" es va començar a buidar dilluns

Aquest dilluns, després de tres dies de festa, encara hi havia un centenar de persones i s'hi sentia música, segons l'alcaldessa del municipi, Victòria Canyís:

"Des d'ahir (diumenge) tarda-vespre, hi ha un degoteig de gent que va marxant, els que avui han d'anar a treballar, però n'hi ha que encara s'hi han quedat. Potser encara en queden un centenar, perquè n'hi va arribar a haver un miler."

La que es feia a Torà ja s'ha acabat. Segons ha explicat l'alcalde, Magí Coscollola, "els organitzadors han marxat; de matinada han desmuntat l'escenari, els equips de so i grups electrògens, i ara queden uns 30 vehicles i caravanes que van marxant". A hores d'ara ja han desfilat gairebé tots.

A Torà els que van esperar fins dilluns per marxar anaven plegant veles (CCMA)

Els Mossos calculen que han assistit a aquestes festes entre 700 i 1.000 persones a Sarral i entre 400 i 500 a Torà. Els controls als accessos han impedit que molts vehicles arribessin a la zona de la festa, que en tots dos casos és recòndita i s'hi arriba a través de camins secundaris i pistes forestals.

"Des de divendres es van parar més de 200 vehicles que volien arribar en aquell indret i, després, va ser frenar l'arribada. Vehicles que es posaven enmig del poble o en algun carreró on no podien passar", explica Canyís.

La "rave" va sorprendre els habitants de Sarral, però per als de Torà és la tercera vegada que s'hi troben aquest any.

"La primera ens va agafar desprevinguts; la segona, amb la intervenció dels Mossos, vam pensar que els dissuadiria, però ho han tornat a fer... Ara l'única solució que hi veiem és tancar el camí."

Totes tres han estat al mateix camp, a 10 quilòmetres del nucli de Torà, on hi ha una masia deshabitada però que té propietari, per la qual cosa l'alcalde diu que estan valorant si fer una denúncia formal als Mossos. Segons ha explicat Coscollola, fer aquestes festes no és delicte: "Ens diuen que només és una falta administrativa i que ells només poden fer els controls d'alcoholèmia, drogues i ITV."

Els Mossos mantenien aquest matí els controls com aquest de Sarral (CCMA)

Des del primer moment, divendres es van controlar tots dos punts d'accés per evitar que hi entrés més gent i per intentar identificar els organitzadors que van portar els grups electrògens i van muntar l'escenari.

Durant el cap de setmana la policia ha fet els controls als accessos de drogues, alcoholèmia i ITV. Com ha explicat Canyís, des del primer moment la policia va descartar un desallotjament, "que seria més perillós", i només s'ha vigilat que no s'hi acumulés massa gent.

Durant el cap de setmana a Sarral s'han fet dues detencions, una per atemptar contra l'autoritat i l'altra per desobediència. Després de passar a disposició del jutge de Valls, han quedat en llibertat amb càrrecs i sota investigació. També s'han tramitat 10 denúncies, 9 per donar positiu en drogues i una per alcoholèmia.

Una altra persona ha estat detinguda a Torà perquè tenia un requeriment judicial pendent.

Soroll i preocupació per l'entorn

Entre les preocupacions que hi ha en aquests municipis per la celebració d'aquestes festes "rave" és, a més del soroll, que es pugui malmetre l'entorn i el perill d'incendi.

L'alcaldessa de Sarral explica que "és un lloc que molta gent ni coneix perquè és difícil arribar-hi, i també és una reserva de Natura 2000 de protecció de l'àliga, a més del risc de foc que hi ha per la sequera dels últims mesos, i els camps de conreu i les vinyes".

En Ramon i la seva dona veien i sentien la festa des de Montbrió de la Marca (ACN Jordi Marsal)

El soroll i la música no s'ha sentit a Sarral, però no ha deixat dormir els veïns del nucli de Montbrió de la Marca, que pertany al municipi.

"Ha estat mogudet. Venim a buscar tranquil·litat i ens hem trobat amb la 'rave' aquesta. Molt de soroll, sobretot a la nit. De matinada els vidres fins i tot tremolaven. Un soroll impressionant", explica Ramon Òdena, que ha vingut al poble amb la seva dona a passar el cap de setmana.

El nucli té 12 habitants, i els més joves, com Llorenç Vallbona, han celebrat la novetat. "Ho tenen molt ben organitzat; vam poder sopar allà, vam fer la cervesa, bona música. Va funcionar molt bé i hi ha un estil de gent molt variat."

La "rave" de Sarral des del nucli de Montbrió de la Marca (CCMA)

Tres veïnes de Sarral que cada dia passegen fins a l'ermita de Sants Metges han explicat a TV3 que quan passaven les saludaven des dels cotxes. "Eren simpàtics", diuen, i l'alcaldessa afegeix que sembla que "tot ha quedat molt net".

"Pel que han vist els Mossos i els Agents Rurals que han arribat fins allà, tot està bastant bé. L'organització està molt ben preparada per passar per aquests camins i l'espai també està molt net; amb això esperem que no hi hagi afectació."

L'esplanada on s'ha fet la "rave" a Torà és a 10 quilòmetres del poble i els veïns no han sentit el soroll ni la música --només han vist més moviment de cotxes i jovent, que alguns també han atribuït al carnaval--, però l'enrenou sí que ha arribat a altres municipis pròxims com Pinós o les masies de Sant Serni, Cellers o Claret.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraOci nocturn
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut