Un pastís de canyella, fet a Copenhaguen
Des del 2003, els pastissos fets a Dinamarca no contenen greixos trans (Leon Brocard/Wikimedia Commons/ CC-BY-2.0)

La prohibició dels greixos trans a Dinamarca va salvar 1.200 vides en 16 anys

Un estudi danès calcula la influència d'aquesta mesura en la gran disminució de morts per malalties coronàries: un 74% en 16 anys

La prohibició dels greixos trans en els aliments va tenir un paper important en la gran disminució de morts per malalties coronaries en aquell país entre 1991 i 2007. El nombre de morts va disminuir un 74% en 16 anys i la prohibició dels greixos trans hi va contribuir amb un 11%.

Aquesta és la conclusió d'una recerca d'investigadors danesos, encapçalats per Kirsten Schroll Bjoernsbo  de l'Hospital de Bispebjerg i Frederiksberg. S'ha publicat a PLOS One.

Els greixos trans, o àcids grassos trans, es produeixen artificialment quan s'afegeix hidrogen a olis vegetals no saturats per donar-los més estabilitat. També es troben de forma natural, en petites quantitats, en certes carns i productes làctics, però s'han utilitzat des de fa anys en molts aliments processats pel seu baix cost i menor degradació.

Sobretot es poden trobar en rebosteria, pastissos i aperitius i en molts aliments fregits, perquè no cal canviar-los tan sovint com amb altres olis i es poden reutilitzar moltes vegades.

La influència dels greixos trans en les malalties cardiovasculars es coneix des de fa molt de temps. Un dels estudis de referència es va publicar a The Lancet al març del 1993. El va elaborar un equip de l'Escola de Medicina de Harvard, liderat per Walter Willett, fent el seguiment, durant vuit anys, de 85.095 dones sense problemes de cor, colesterol elevat ni diabetis. Els resultats indicaven un lligam entre el consum de greixos trans i les malalties cardiovasculars.

Rebosteria d'estil danès
Rebosteria d'estil danès(Ralbahitha/Wikimedia Commons/ CC-BY-SA-4.0)

A Dinamarca, la reacció va ser immediata. El 1994, els fabricants de margarina es van posar d'acord per reduir la quantitat de greixos trans en els seus productes. I el 2003, el govern danès va prohibir tots els aliments que contenien més quantitat que simples traces d'aquests greixos.

Des del 1991 al 2007, a Dinamarca es va produir una gran disminució de les morts per malalties cardiovasculars: un 74% menys. Però, quin percentatge d'aquesta disminució es pot atribuir al menor consum de greixos trans? Aquest era l'objectiu dels investigadors.


Beneficis també socioeconòmics

Els autors recorden que aquestes malalties són la principal causa de mort a nivell mundial. Segons l'estudi d'un ampli equip internacional, encapçalat per Gregory A. Roth, de la Universitat de Washington a Seattle, publicat al desembre del 2020 al Journal of the American College of Cardiology, els casos de malalties cardiovasculars a tot el món es van doblar en menys de 30 anys: de 271 milions el 1990 a 523 milions el 2019. I les morts causades per aquestes malalties van passar de 12,1 milions el 1990 a 18,6 milions el 2019.

En el mateix estudi s'afirmava que un consum de greixos trans que signifiqui almenys un 1% de l'energia diària total ingerida (uns 2,2 grams al dia) seria responsable d'unes 645.00 morts anuals per malaltia cardiovascular a tot el món.

En el nou estudi, els investigadors danesos van agafar dades d'adults d'entre 25 i 84 anys que vivien a Dinamarca el 1991 I el 2007. Els van classificar en grups segons el seu nivell socioeconòmic i van tenir en compte factors de risc, com hàbits alimentaris i tabaquisme, i els avenços produïts en aquells anys en atenció mèdica.

Els seus càlculs indiquen que, aproximadament, la disminució del consum de greixos trans va evitar unes 1.191 morts. Com que la reducció total de morts per malalties cardiovasculars va ser d'unes 11.000, això significa que la disminució d'aquests greixos havia contribuït en un 11% a la davallada.

Però els investigadors destaquen un altre resultat important: la disminució més gran de la mortalitat es va produir en els grups de nivell socioeconòmic més baix.

Per als autors, pocs esperaven que només l'etiquetatge o l'educació en nutrició, tots sols, reduïssin la ingesta de greixos trans entre els danesos:

"Però, a mesura que la pressió científica, social i política s'incrementava i la indústria reformulava la majoria de margarines, arribava al moment de legislar, assolint una estructura política que funcionava per a tothom, especialment per als més desafavorits."

Per això, consideren que l'estudi és un exemple de com intervencions estructurals poden reduir la mortalitat per malalties cardiovasculars i també les desigualtats socioeconòmiques, afavorint sectors que tenen menys mitjans per mantenir una alimentació saludable.

Sense ser tan ràpids com Dinamarca, altres països es van afegir, en anys posteriors, a legislar sobre aquests greixos. Es van prohibir als Estats Units el 2018 i a tota la Unió Europea el 2021

En altres, com el Regne Unit i Austràlia, el procés de prohibició es va aturar i només s'encoratja a eliminar-los. L'OMS vol eliminar-los totalment dels aliments el 2023.

L'Agència Catalana de Seguretat Alimentària ofereix, a la seva pàgina web, diverses explicacions sobre aquests greixos i consells per reduir-ne el consum.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentacióRecerca científica
Anar al contingut