La ministra de Treball aposta per reduir la jornada per cuidar els fills en quarantena

Yolanda Díaz no contempla com a primera opció un permís retribuït en cas que el treballador s'hagi de quedar a casa amb els nens

RedaccióActualitzat

La ministra de Treball ha rebaixat les expectatives que havia generat la titular d'Educació respecte a possibles baixes o permisos retribuïts al pares mares amb fills en quarantena. 

Yolanda Díaz diu que ja hi ha un mecanisme: un permís de reducció de jornada. No parla de nous permisos o baixes. 

Díaz ha recordat que, al principi de la pandèmia, ja van posar en marxa mecanismes que permeten demanar una reducció de jornada, acompanyada, això sí, d'una reducció de salari.

"Aquest pla permet, com mai ha passat a Espanya, que els pares i les mares puguem adaptar la jornada de treball i que, a més, ho puguem dir nosaltres. Que puguem canviar torns, que puguem reduir la jornada, fins i tot que la puguem reduir fins al 100% sense que pugui tenir cap conseqüència en el desenvolupament de la nostra feina professional. I es prendran les mesures que sigui necessàries perquè ningú no quedi enrere."

La ministra de Treball, Yolanda Díaz

Mentrestant, algunes empreses preparen plans per reorganitzar-se en cas que els progenitors s'hagin de quedar a casa.

A l'empresa Roche Diagnòstics, la cap de logística, Cristina Bassols, explica com s'ho han fet per formar equips diferents.

"Cada persona del centre de distribució està formada en tres llocs mínim, de manera que quan activem el pla de contingència podem crear tres equips. Dos treballen al centre de distribució i un treballa de forma telemàtica en tasques administratiaves. Si en els dos equips que treballen al centre de distribució una persona o tot l'equip han de passar a fer quarantena  pel motiu que sigui, són substituïts per l'equip que treballa de forma telemàtica."

Per tant, el lloc de feina sempre es cobreix i el treballador que ha de fer-se càrrec dels nens pot continuar treballant des de casa.

És un pla que van assajar per primera vegada amb la grip A, i que ara han reactivat de forma més estricta.

 

En una altra empresa, Liquats Vegetals, confien que se'n sortiran com ja ho van fer durant tot l'estat d'alarma. Marta Parramon, directora de RH, explica que, aleshores, van fer una enquesta als treballadors per entendre la seva situació familiar.

"En base a aquesta enquesta se'ls van oferir diferents opcions. Ells podien accedir a fer una bossa d'hores, o sigui, estaven a casa, no venien a treballar, cobraven el 100% del seu salari i aquestes hores acumulades, no treballades, les recuperen posteriorment quan la situació familiar els hi permet. També podien canviar el torn amb una altra persona. Va haver-hi persones que sí que podien fer el torn de matí, pero no el de tarda."

A banda dels acords particulars que puguin establir empreses i treballadors, l'únic mecanisme vigent per conciliar davant aquesta situació de pandèmia és l'anomenat Pla MeCuida.

Un pla que potencia el teletreball i aplana el camí perquè al treballador se li reconeguin canvis en el seu horari, jornada, centre de treball o en les funcions que desenvolupa.

Algunes empreses ja es preparen per flexibilitzar la plantilla si hi ha quarantenes
 

Si cal, i només avisant amb 24 hores d'antelació, permet una reducció de jornada de fins al 100%, cosa que no convenç els sindicats perquè, com diu Cristina Torre, secretària d'Acció Sindical de CCOO Catalunya, implica una retallada proporcional a la nòmina.

"El que nosaltres demanem  és que no hi hagi una pèrdua del poder adquisitiu de la persona  per una qüestió sobrevinguda. Hi hauria d'haver una compensació."

Davant d'això, la patronal Foment, en la línia dels sindicats, ja ha demanat a l'estat que per a aquests casos creï un permís especial finançat amb recursos dels fons europeus o bé que activi una prestació de baixa per incapacitat a la qual puguin acollir-se aquests treballadors.

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut