Què faran mares i pares amb fills en quarantena? Sánchez estudia ajuts a 15 dies del curs

Els sindicats diuen que s'obre el debat "tard i malament", però cal evitar les desigualtats laborals com sigui

Actualitzat

La ministra d'Educació, Isabel Celaá, ha explicat aquest dimecres que el govern espanyol treballa en "diverses possibilitats" per als pares que s'hagin de quedar a casa amb fills en quarantena pel coronavirus, com un "permís retribuït o bé una baixa".

Celaá ha afirmat, en una entrevista a la Cadena Ser, que la mesura "encara està sense tancar" i depèn dels ministeris de Treball i Sanitat, respectivament, però "són fórmules que cal articular".

"Hi ha diverses possibilitats, com un permís retribuït -explica Celaá-, que ja es va utilitzar al principi de la pandèmia, o bé una baixa per haver de cuidar un nen que està en quarantena. Encara no ho hem tancat. Són fórmules que hem d'articular perquè si hi ha un nen que és menor de 13-12 anys, ha d'estar acompanyat per una persona adulta."

 

Prestació sense concretar

A l'inici de la pandèmia, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va anunciar una prestació per als pares durant el tancament de les aules que no es va arribar a concretar.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha portat aquesta reclamació en diverses ocasions a la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics. Demà hi ha una altra trobada prevista.

La Conselleria de Treball també s'ha mostrat disposada a estudiar alguna mena de retribució que podria oferir la Generalitat en cas que el govern espanyol no reaccioni a la proposta.

Famílies amb fills a casa pel coronavirus tindran ajudes si no poden fer teletreball
 

Debat que arriba tard

La tornada a l'escola planteja interrogants al marge de la seguretat d'alumnes i professors. Una de les preocupacions és saber què passa si hi ha un positiu en una classe i s'envia cap a casa el positiu i tots els seus contactes, és a dir, tota la classe.

El menor, a casa, ha d'estar acompanyat d'un adult i el problema es presentarà si l'adult --pare o mare-- treballa. Pels sindicats, el debat sobre l'ajut per cuidar fills aïllats arriba tard i malament.

Als treballadors malalts per la Covid o que han d'aïllar-se per possible contacte, des del març, se'ls reconeix la baixa per incapacitat temporal equivalent a accident de treball.

Però si han de quedar-se a casa perquè els fills fan quarantena pel positiu d'un company de classe, la cobertura laboral és molt més ambigua.

Pla sencer d'uns pares i nens creuant el carrer a la sortida de l'escola Saavedra de Tarragona. Foto del 12 de març del 2020 (Horitzontal).
 

Evitar desigualtats laborals

Per Camil Ros, secretari general d'UGT a Catalunya, la solució més fàcil és la baixa laboral.

"Crear una prestació nova ara -afirma Ros- seria molt lent, tal com es veu en la tramitació dels ERTOs. Per tant, creiem que el més ràpid és via baixa laboral. El permís retribuït també estaria bé perquè les empreses s'ho poden deduir fiscalment."

En ple estat d'alarma, quan el govern espanyol va voler frenar la mobilitat i l'activitat econòmica per combatre el virus, ja va proposar el permís retribuït aprofitant la Setmana Santa.

En aquell cas, els treballadors havien de recuperar les hores més endavant, però aquesta fórmula no cobria els autònoms. Per no col·lapsar el sistema, Salut prefereix la via del permís retribuït.

Els col·lectius de dones insisteixen que cal trobar la fórmula, perquè en molts casos acaben assumint la càrrega de la cura dels menors, de manera que s'eixamplen les desigualtats laborals.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut