Seül

La comunitat internacional condemna de manera unànime l'assaig nuclear de Corea del Nord

Occident ha condemnat l'assaig nuclear subterrani fet aquesta matinada per Corea del Nord. El Consell de Seguretat de l'ONU es reunirà aquesta nit per estudiar la resposta al desafiament de Pyongyang, que ha justificat l'assaig pel desig de millorar la seva capacitat de defensa. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha qualificat l'assaig d'amenaça a la pau, i Moscou, més prudent, s'ha mostrat preocupat. La Unió Europea, Corea del Sud i el Japó també han mostrat la seva preocupació.

Actualitzat
La segona prova nuclear nord-coreana ha despertat preocupació i crides a una resposta del Consell de Seguretat de l'ONU. Pyongyang ha fet aquest matí un assaig combinat amb el llançament d'un míssil de curt abast, fet que en confirma les ambicions atòmiques al marge de les pressions internacionals i obre un nou desafiament del règim comunista a la comunitat internacional, que comença a reclamar accions per frenar el programa atòmic de Pyongyang.

A més, aquest matí Pyongyang ha llançat dos míssils més de curt abast, accions que s'afegeixen a la prova nuclear i el llançament d'un altre míssil efectuat aquesta matinada, segons informa l'agència sud-coreana Yonhap. L'assaig atòmic, detectat pel moviment sísmic de 4,7 graus a l'escala de Richter que ha provocat, podria ser 20 vegades superior a la primera que van fer el 2006.

Reacció internacional


Tot plegat, ha provocat la reacció de la comunitat internacional. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha demanat una acció conjunta internacional davant del que considera que és una amenaça per a la pau i la seguretat mundials. Obama ha parlat de "desafiament" al Consell de Seguretat de l'ONU i ha afegit que el comportament de Pyongyang "augmenta les tensions i debilita l'estabilitat al nord-est de l'Àsia".

Més moderats s'han mostrat a Moscou i Brussel·les, que han expressat preocupació i, fins i tot, el cap de la diplomàcia comunitària, Javier Solana, ha dit que es tracta d'un acte irresponsable. En general, els governs occidentals i els països veïns de Corea del Nord han rebutjat l'acció, a excepció de la Xina, que encara no s'hi ha pronunciat. Aquesta nit es reunirà d'urgència el consell de seguretat de l'ONU per abordar la qüestió.

Anar al contingut