La catedral de Sant Basili a la plaça Roja de Moscou
L'agència d'espionatge busca nous reclutes a Rússia amb un missatge que apel·la a la dignitat (Jorge Láscar via Flickr CC BY 2.0)

La CIA busca espies a Rússia amb un vídeo a les xarxes socials

"Ser un heroi vol dir explicar el que no volen que se sàpiga", és el missatge que envia la CIA en rus a través de totes les xarxes socials

Enllaç a altres textos de l'autor Lluís Caelles

Lluís Caelles

Subcap de la secció d'Internacional de TV3

@LluisCaelles

L'agència d'intel·ligència dels Estats Units ha obert una campanya per reclutar espies dins de Rússia... a les xarxes socials. La CIA ha penjat un vídeo on fa una crida a enrolar-se com a espia per als Estats Units.

La campanya s'ha desplegat a Facebook, Instagram, Twitter, YouTube i també a Telegram, on la CIA ha obert un nou canal.


Els operatius de la CIA darrere l'operació estimen que la invasió russa d'Ucraïna ha obert una gran finestra d'oportunitat per reclutar espies, davant el desacord de part de la població amb l'atac.

El vídeo que la CIA difon apel·la a la "integritat" i la "dignitat" i dibuixa una Rússia en què la veritat només aflora als entorns de confiança, i fa una crida a fer sortir aquesta veritat a través de l'espionatge.

En el petit relat visual no es parla d'espiar, sinó que es mencionen valors i principis vitals i hi apareixen ciutadans en diferents àmbits del seu dia a dia.

Al final del vídeo, un aparent alt funcionari que tindria accés a informació classificada o, si més no, útil per a la intel·ligència dels Estats Units, mira un mòbil amb la crida de la CIA a la pantalla. Una dona fa el mateix.


A la recerca de ciutadans desafectes

L'objectiu de la campanya de la CIA són milers de persones que tenen accés a documentació sensible i que poden tenir una relació "nova" amb el poder després de l'atac.

L'agència d'Intel·ligència dels EUA assegura que la invasió russa va atansar molta gent a l'espionatge nord-americà, i que ara llancen de nou l'oferta a ciutadans cada vegada més desafectes, diuen.

La vocació de la campanya és explicar quina manera hi ha de posar-se en contacte amb una agència que pot semblar llunyana, però que té necessitat d'informació.  

Des de Rússia, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha dit que els serveis d'Intel·ligència de Moscou vigilen les activitats de la CIA com ho fan rutinàriament.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússiaEstats Units
Anar al contingut