John Lennon i George Harrison cobren vida a "Now and then", l'última cançó dels Beatles

Aquest dijous es publica una cançó inèdita dels Beatles després que la intel·ligència artificial hagi fet possible extreure la veu de Lennon d'una cinta de casset gravada als anys setanta

RedaccióActualitzat

La tecnologia ha aconseguit tornar a la vida la veu de John Lennon i la guitarra de George Harrison. I és que amb "Now and then" tornen els Beatles, i ho fan amb la que segurament serà la seva última cançó.

I sona així: 


Alguns fans del grup s'han aplegat a l'exterior dels mítics estudis d'Abbey Road, a Londres, on han escoltat, emocionats, la nova cançó.

En un documental curt difós aquest dimecres a través de la pàgina de YouTube de la banda, Paul McCartney i Ringo Starr revelen com es va aconseguir netejar la veu de Lennon d'una maqueta inacabada que ell mateix va gravar al seu apartament a Nova York als anys setanta.


Incloure la veu de Lennon

Paul McCartney assegura en el documental que després de l'assassinat de Lennon a l'edifici Dakota de Nova York van pensar que ja no farien més cançons.

Tot i això, el 1994, "sorprenentment va sorgir una oportunitat interessant per poder fer música una altra vegada", i els tres integrants llavors vius es van reunir per recuperar cançons que no havien arribat a l'estudi.

"Si havíem de fer música una altra vegada tots tres, incloure John era el més obvi. Estava parlant amb Yoko i ella va dir: 'Ah, crec que tinc una cinta d'en John'", va dir llavors George Harrison, com recorda el vídeo.

En aquell moment van gravar "Free as a bird" i "Real love", i van començar a fer el mateix amb "Now and then". En aquest cas, però, el piano es menjava la veu de Lennon i amb la tecnologia de llavors, no hi va haver manera de separar-los.

El tema quedava doncs en un calaix.

Cançó inacabada que s'ha completat 40 anys després

El 2001 la banda rebia un nou revés, moria el guitarrista George Harrison, un fet que complicava encara més treure nova música.

Un quart de segle més tard, però, els avenços tecnològics ho han possibilitat. És així com "Now and then", que té l'origen en aquella casset casolana que va gravar John Lennon als anys setanta, s'ha pogut completar quaranta anys més tard.

I és que la intel·ligència artificial ha permès separar la veu de Lennon del so del piano que ell mateix tocava. I un cop aconseguida la veu de base, Paul McCartney i Ringo Starr han completat la cançó mesclant-hi, també, una antiga gravació de guitarra de George Harrison. Així ho explica Starr:

"Paul em va trucar i em va dir que volia treballar el 'Now and then'. Ell va posar el baix i jo vaig posar la bateria"

En aquest sentit, el fill de Lennon, Sean, també es pronuncia i es mostra convençut que al seu pare, pel seu caràcter innovador i experimental, li hauria encantat la idea de netejar la veu d'una vella cinta i llançar una nova cançó dels Beatles.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut