A Catalunya es fan pagar les bosses de nances, però Greenpeace ho veu insuficient
A Catalunya es fan pagar les bosses de nances, però Greenpeace ho veu insuficient
Barcelona

Greenpeace diu que les bosses de plàstic s'han de prohibir

En el Dia Internacional sense Bosses de Plàstic, l'ONG ecologista diu que no n'hi ha prou amb fer-les pagar

RedaccióActualitzat

Greenpeace denuncia que només el 7% dels gairebé 100.000 milions de bosses de plàstic que es consumeixen cada any a Europa es reciclen. Ho ha dit coincidint amb el Dia Internacional Lliure de Bosses i ha reclamat que es prohibeixin.

En els últims 10 anys, a Espanya el consum s'ha reduït a la meitat gràcies, en part, a la campanya que es va iniciar a Catalunya. L'objectiu és arribar al 90% l'any 2020.

Fa tres mesos que a Catalunya va entrar en vigor l'obligatorietat de pagar per les bosses de nanses i a finals d'any es vol fer una ofensiva per mirar de reduir l'ús de les de secció, les que hi ha, per exemple, en seccions de fruita i verdura. Ho ha explicat Marta Beltran, coordinadora de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable.

"I el que no hauria de passar és que es transferís. És a dir que el que reduïm ara de bosses de caixa sigui en detriment d'augmentar les bosses de secció. Al final, el que volem combatre és el plàstic d'un sol ús."

A finals d'any, el govern farà un estudi per saber el nombre de bosses de nanses que es consumeixen, malgrat que s'han de pagar.

♦ Descobreixen que hi ha un cuc que es menja les bosses de plàstic

Però, per a Greenpeace, amb el fet de només fer pagar les bosses no és suficient, com explica la responsable de la campanya, Elvira Jiménez.

"Volem recordar que no n' hi ha prou de cobrar les bosses d'un sol ús; haurien de prohibir-se, com han fet altres països, com França."

Segons les xifres amb què treballen les entitats ecologistes, les bosses es fan servir una mitjana de 20 minuts, però continuen a l'entorn al voltant de 500 anys. En la seva última part del cicle poden acabar en abocadors, incineradores o com a residus abandonats.

♦ Tones de plàstic en illes del Pacífic es converteixen en trampes per als animals

Els ecologistes auguren que el 2050 hi haurà més tones de plàstics al mar que peixos. Per això, Greenpeace fa una campanya sota el lema "Menys plàstics, més Mediterrani".

 

Anar al contingut