Un operari tala un pi roig afectat per la sequera
Un operari tala un pi roig afectat per la sequera a Sant Quirze Safaja

Grans extensions d'arbres morts, els efectes de la sequera a la Catalunya Central

La Generalitat dobla els ajuts perquè els propietaris dels boscos privats els retirin: són tasques poc rendibles perquè la seva fusta val poc

RedaccióActualitzat

Un de cada 10 arbres de les comarques del Bages, el Moianès i Osona està greument afectat per la sequera. I és que la falta de pluges té conseqüències greus als boscos de la Catalunya Central, on ja hi ha grans extensions d'arbres morts

De fet, a les finques que estudia el Departament d'Acció Climàtica, on es monitoritzen 732 arbres, el percentatge d'arbres amb símptomes de sequera ha passat del 12% al 80%.

La Generalitat subratlla la importància de tallar-los perquè incrementen el risc d'incendi i són un perill per a la seguretat. I és per això que Acció Climàtica ha aprovat ampliar els ajuts per a la gestió forestal dels boscos privats perquè en puguin gestionar la retirada. 

En total, s'ha passat dels 3 milions d'euros l'any 2022 als 5,5 milions d'euros aquest 2023. I és que els treballs de retirada no són rendibles, perquè la fusta d'aquests arbres secs val ben poc i les sol·licituds d'ajudes s'havien multiplicat. A Catalunya, el 75% dels boscos són privats.

El pi roig, amb les capçades ben marronoses és l'espècie més afectada per la sequera
El pi roig, amb les capçades ben marronoses és l'espècie més afectada per la sequera (ACN / Laura Busquets)

El pi roig, l'espècie més afectada 

El pi roig, amb les capçades ben marronoses --per set i no pas per la tardor-- és l'espècie més afectada. Però també ho està sent la pinassa, que semblava resistir millor la falta d'aigua. 

El resultat són àmplies zones de bosc amb els arbres morts


Una de les pitjors sequeres de l'últim segle

I el pitjor és que la tardor continua sense portar pluges i ja portem tres anys intensos d'una sequera que s'estén per pràcticament tot Catalunya.

L'actual sequera, una de les pitjors del darrer segle, està portant la vegetació a una situació de decaïment i mortalitat mai vista en extensió i distribució en molts indrets del país, com la Catalunya Central, litoral i prelitoral central, interior de les Terres de l'Ebre i gran part del nord-est de Catalunya.

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut