Moscou

"Escletxes a la façana del Kremlin": Putin queda molt tocat per la insurrecció de Wagner?

La rebel·lió armada del Grup Wagner s'ha sufocat, però deixa oberts interrogants sobre el control real que té Putin de la situació

RedaccióActualitzat

No només Ievgueni Prigojin va canviar sobtadament d'opinió dissabte i va decidir abandonar l'intent d'arribar a Moscou per pressionar el Kremlin perquè acceptessin les seves demandes. També Vladímir Putin va oferir en poques hores dues versions del que esperava als mercenaris del Grup Wagner que van participar en l'aixecament armat.

Al matí prometia al poble rus que "tots aquells que s'havien embarcat en el camí de la traïció, el xantatge i els mètodes terroristes" respondrien davant el poble i la justícia i patirien "un càstig inevitable".

Poques hores més tard, el mateix Putin retirava els càrrecs de traïció contra els amotinats i permetia al líder de Wagner exiliar-se a Bielorússia sense tocar-li un pèl.


Molts interrogants oberts

La rebel·lió armada quedava sufocada, però deixa oberts molts interrogants sobre la situació real de Putin dins dels nuclis de poder del Kremlin. L'última crisi militar i d'autoritat deixa tocat el president rus, que ja estava en el punt de mira per la invasió a Ucraïna. 

L'accés a la Plaça Roja, on està l'edifici del Kremlin a Moscou, tancat aquest diumenge
L'accés a la Plaça Roja, on està l'edifici del Kremlin a Moscou, tancat aquest diumenge (EFE / Màxim Xipenkov)


A Occident, i també a Rússia, s'especula ara amb els efectes que aquesta última crisi tindrà sobre l'abans omnipotent Putin

Per una banda, pot vendre que va evitar que els revoltats entressin a Moscou i hi hagués un xoc entre els mercenaris i l'exèrcit als carrers de Moscou. També ha servit per posar sota el seu control directe els membres de Wagner, ha decapitat políticament el seu líder i ha silenciat gairebé de forma definitiva les seves crítiques ferotges. 

Però per l'altra, els analistes coincideixen que el sistema construït per Putin per envair Ucraïna i mantenir-s'hi, fonamentat en la presència dels mercenaris del grup paramilitar, ha fet aigües. Amb una insurrecció com la que hi ha hagut aquest cap de setmana, Putin no pot amagar que no tenia el control total de les desenes de milers de combatents que havia enviat a Ucraïna.
 

Putin apareix en una entrevista gravada

Durant hores es va especular amb la possibilitat que el president rus hagués marxat del Kremlin quan les tropes de Prigojin marxaven cap a Moscou. Putin no es va deixar veure en tot el dia. Aquest diumenge la televisió russa ha emès una entrevista amb ell. Però es tracta d'una entrevista enregistrada dimecres 21 de juny, dos dies abans que esclatés la crisi del Grup Wagner. "L'operació militar a Ucraïna" centra gran part de la conversa i el president rus reafirma en repetides ocasions la seva determinació a continuar la guerra fins a la victòria.

Vladímir Putin dijous passat en la commemoració del 82e aniversari de la invasió alemanya durant la Segona Guerra Mundial
Vladímir Putin dijous passat en la commemoració del 82è aniversari de la invasió alemanya durant la Segona Guerra Mundial (EFE / Serguei Guneev)


Hi ha moltes coses que no se saben dels fets d'aquest dissabte, com què més va oferir Putin a Prigojin perquè aturés una insurrecció armada que semblava imparable. Els serveis secrets nord-americans apunten a una possible destitució del lleial ministre de Defensa, Serguei Xoigú, a qui, per cert, encara no s'ha vist en públic. Xoigú és la bèstia negra del líder de Wagner i fins ara Putin s'ha negat a cessar-lo malgrat les súpliques de Wagner.

Blinken: "Escletxes a la façana del Kremlin"

El secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, assegura que encara no s'ha arribat a l'acte final a aquest desafiament al poder de Putin. Diu que es tracta "d'un afer intern" de Rússia, però confia que s'obriran "més escletxes a la façana del Kremlin" i la pressió sobre el president rus s'incrementarà:

"Hem vist sorgir escletxes a la façana russa. És massa aviat per dir exactament on van i fins on arriben. Però plantegen noves situacions i interrogants als quals Putin haurà de fer front en les pròximes hores i mesos". 

A Ucraïna coincideixen amb la visió de Blinken. Des de l'oficina del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, parlen d'"humiliació" per al Kremlin, que Rússia viu en un moment de "caos complet" i que demostra el desgast del poder de Putin.

Encara és aviat per saber com afectarà aquesta crisi de poder a Moscou en les posicions i la moral de les tropes russes a Ucraïna. Just ara que han de frenar les envestides de la contraofensiva de l'exèrcit ucraïnès. De moment, s'han quedat sense les unitats autònomes de Wagner, que es van demostrar molt més efectives que les de l'exèrcit regular en els territoris ocupats.

L'exterior de la Plaça Roja de Moscou aquests diumenge
L'exterior de la plaça Roja de Moscou aquest diumenge (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut