Sense guanyador a les eleccions dels Estats Units, a l'espera del vot per correu
Als estats en groc, on encara no hi ha resultats, Trump aniria al davant en l'escrutini sense comptar el vot per correu, que dominen els demòcrates

Sense guanyador a les eleccions dels Estats Units, a l'espera del vot per correu

Trump s'imposa en estats clau com Florida, Ohio i Iowa i Biden depèn de Pennsilvània, Michigan i Wisconsin per arribar a la Casa Blanca

RedaccióActualitzat

La nit electoral als Estats Units ha estat més igualada del que preveien la majoria d'enquestes. Queden estats clau encara sense adjudicar (el que es coneix com "too close to call"),  que són els que acabaran inclinant la balança cap a un dels dos candidats.

El candidat demòcrata, Joe Biden, lidera l'escrutini amb 238 delegats, per 213 de l'actual president, Donald Trump. El guanyador haurà d'aconseguir 270 compromissaris.

Trump s'ha imposat en estats clau com Florida, Ohio i Iowa i les estimacions apunten que podria revalidar la presidència. Joe Biden depèn dels vots de Wisconsin, Pennsilvània o Michigan, el conegut com a cinturó d'òxid dels Estats Units, que tenen un alt percentatge de vot avançat o per correu que es recomptarà els pròxims dies.

Encara no hi ha, doncs, un guanyador. Pennsilvània, un dels estats clau a l'hora de decidir el president, ha acabat de comptar els vots presencials i no reprendrà el recompte del vot per correu i l'anticipat fins aquest dimecres. Michigan, un altre dels estats on el resultat es preveu més igualat, també preveu acabar el recompte dimecres a la nit, hora americana.

Trump s'ha proclamat vencedor de les eleccions i diu que recorrerà al Tribunal Suprem per denunciar un presumpte frau. Biden demana paciència i diu que el guanyador no se sabrà fins al recompte del vot per correu.

L'estat de Florida era un dels territoris clau de les eleccions. Una victòria de Biden a l'estat de l'Atlàntic l'acostava molt a la Casa Blanca, però després de moltes hores de recompte finalment Trump hi ha revalidat la victòria de fa quatre anys.

La victòria a l'estat del Sol ha estat encara més àmplia que la de fa quatre anys amb Hillary Clinton, de 112.911 vots de diferència a 370.000 aquest dimarts. El missatge de Trump de no permetre que el país es converteixi en "socialista" ha funcionat un cop més entre l'exili cubà i veneçolà, una població molt mobilitzada a Miami.

Frec a frec entre Trump i Biden en una jornada electoral que es podria decidir pel vot per correu
En els estats sense resultats, Trump encapçala el recompte (EFE/EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

L'actual president també ha estat el més votat a Ohio, representatiu dels estats més industrials i on el guanyador sempre ha coincidit amb el president des de 1964.

El candidat republicà també ha guanyat a Texas, el segon estat que aporta més delegats després de Califòrnia, i que ha estat més disputat.

Una altra de les notícies de la nit ha estat a Arizona, un estat tradicionalment republicà (des del 1952, els demòcrates només hi havien guanyat en una ocasió) on s'ha imposat Biden. De moment, és l'únic estat que ha canviat de color respecte al 2016.

Una família segueix els resultats des d'Scottsdale, a Arizona, un feu republicà que ha caigut en mans demòcrates
Una família segueix els resultats des de Scottsdale, a Arizona, un feu republicà que ha caigut en mans demòcrates (EFE/EPA/Rick D'Elia)


Biden guanya a les costes, Trump al centre del país

La nit ha començat sense grans sorpreses. Els estats amb un escrutini prou clar s'han anat pintant del mateix color que fa quatre anys. D'aquesta manera, Trump s'imposava a Indiana, Kentucky i Virgínia Occidental mentre que Biden s'adjudicava Vermont i Virgínia.

De mica en mica, s'han anat adjudicant estats importants, també en un escenari previsible: els demòcrates guanyaven en estats de la costa est com Connecticut, Delaware, Maryland, Nova York, Nova Jersey o el districte de Colúmbia. Més tard, també s'imposaven a Illinois, un dels estats que aporta més delegats, i Minnesota.

Trump, per la seva banda, revalidava victòria a estats de l'anomenat "cinturó bíblic", com Alabama, Mississipi, Oklahoma, Tennessee o Virgínia Occidental. També ha confirmat Iowa. Nebraska s'ha dividit en 4 vots electorals per a Trump i un per a Biden. El candidat demòcrata s'ha endut l'únic compromissari del primer districte de Maine.

Ja entrada la matinada, la costa oest ha anat a parar a les files de Biden, que ha guanyat a Califòrnia, Oregon i Washington.


Estats per decidir

El recompte segueix en, almenys, cinc estats clau. Hi ha un frec a frec a Wisconsin, on Biden (49,3%) aconsegueix superar Trump (49%) en un escrutini que fins ara liderava el president. Falten per comptar un 10% dels vots en aquest estat clau.

El vot per correu encara per comptar és eminentment demòcrata. A Carolina del Nord, amb el 95% dels vots escrutats, Trump avantatja en dos punts Biden.

També estan pendents de decantar-se per un costat o l'altre Geòrgia i Nevada, a més dels tres estats on Biden diposita les seves esperances pel revulsiu del vot per correu: Michigan i Pennsilvània, a més de Wisconsin.

En les seves primeres reaccions, Biden ha demanat extremar la prudència i esperar al recompte final, confiant encara en el vot per correu. Trump, via Twitter, ha anunciat una victòria republicana i ha apujat el to dient que "ningú li robarà la victòria".

Batalla judicial

L'equip de campanya de Joe Biden ha acusat Trump d'intentar "invalidar" vots amb les seves denúncies de frau, i ha assegurat que estan preparats per a un litigi.

"La declaració d'aquesta nit del president, que intenta aturar el recompte de vots degudament emesos, ha estat indignant, sense precedents i incorrecta", ha dit en un comunicat la cap de la campanya de Biden, Jen O'Malley Dillon

Això després que Trump assegurés que aniran al Tribunal Suprem i que volen que s'aturi el procés de votació. I és que Trump ha qüestionat procediments com els de Pennsilvània, on seran vàlids els vots que es rebin fins d'aquí tres dies. El vot per correu, recordem, és eminentment demòcrata.

Trump ha fet aquestes declaracions després que els estats clau de Pennsilvània, Michigan i Wisconsin avisessin que necessiten més hores, o fins i tot dies, per comptar tots els vots, en part per l'augment de participació per correu provocada per la pandèmia.


Eleccions amb molta participació

En aquestes eleccions, els Estats Units decideixen si atorguen quatre anys més al 45è president de la seva història, Donald John Trump, o bé porten qui va ser vicepresident de Barack Obama, Joseph Robinette Biden, a la Casa Blanca.

Són unes eleccions amb una alta participació: tot i que 100 milions de nord-americans ja havien votat a través del vot per correu o el vot anticipat, aquest dimarts alguns col·legis han viscut cues de gent per votar, amb distància física i mascaretes. Les esperes més prolongades han estat en algunes zones de Geòrgia, Maine, Nou Hampshire, Dakota del Sud i Michigan.

En total, hi ha hagut 35,9 milions de vots presencials anticipats i 65,2 milions per correu.

 

Cues de votants a Miami, aquesta jornada electoral
Cues de votants a Miami, aquesta jornada electoral (Reuters / Maria Alejandra Cardona)


Això vol dir que, abans de la jornada electoral, ja havien votat tres quartes parts de tots els que ho van fer el 2016. Amb la pandèmia, moltes persones han preferit votar abans per evitar les aglomeracions durant la jornada electoral, però la realitat és que les cues ja s'han vist aquests dies previs, en el vot avançat.

També cal tenir en compte un altre element: així com el 2016 Donald Trump i Hillary Clinton tenien índexs de popularitat molt baixos i van mobilitzar poc, quatre anys de presidència de Donald Trump no ha deixat indiferent ningú i està sent un revulsiu per anar a les urnes.

'He votat avui', un elector recull una etiqueta d'aquestes eleccions a Louisville, Kentucky (Reuters/Bryan Woolston)
'He votat avui', un elector recull una etiqueta d'aquestes eleccions a Louisville, Kentucky (Reuters/Bryan Woolston)

Quan el recompte ja estava en marxa, el "ticket" demòcrata, Joe Biden i Kamala Harris han piulat la mateixa expressió: "stay in line", demanant a la gent que feia cua fora dels col·legis electorals que continuï a la fila perquè, encara que passi l'hora de tancar els col·legis, tenen garantit el dret a votar.

 

 

 

És el mateix missatge que s'ha donat des de l'equip de campanya de Trump:

 

Pissarra amb el recompte electoral al poblet de Dixville Notch, a Nou Hampshire
Pissarra amb el recompte electoral al poblet de Dixville Notch, a Nou Hampshire (Reuters / Ashley L. Conti)

 

Els demòcrates mantenen la Cambra de Representants

En les eleccions d'aquest dimarts, els nord-americans també han votat els seus representants al Capitoli, format per dues cambres. La Cambra de Representants té 435 escons i es renova tota, perquè els mandats aquí són de només 2 anys. A les últimes eleccions, el 2018, els demòcrates van protagonitzar un tsunami blau i van recuperar-ne el control, que van perdre el 2010, i van arrabassar 40 seients als republicans.

Segons les projeccions de les televisions NBC News i Fox News, els demòcrates mantindrien el control de la Cambra de Representants durant els propers dos anys.

Al Senat es renoven un terç dels seus 50 membres (els mandats dels senadors són de 6 anys). Els sondejos aquí també eren favorables als demòcrates.

Tenir el control del Congrés per part del mateix partit que guanya a la Casa Blanca és fonamental per impulsar l'agenda d'un president. És així com Trump va poder aprovar la reforma fiscal, i Obama, la complexa reforma sanitària.

Aquesta és la distribució provisional a la Càmera de Representants i al Senat actualitzat a les 10 del matí d'aquest dimecres:

 
 


Un jutge ordena buscar possibles vots extraviats

Un tribunal federal nord-americà ha ordenat aquest dimarts una inspecció minuciosa de les instal·lacions de processament del Servei Postal en diversos estats per buscar vots per correu que s'hagin pogut extraviar o retenir.

A petició de diversos grups defensors dels drets civils, el jutge Emmet G. Sullivan ha ordenat als inspectors postals que registrin més de dues dotzenes d'instal·lacions de correus, entre els quals hi ha centres de Florida, Michigan, Pennsilvània, Geòrgia, Wisconsin o Carolina del Sud, alguns dels estat considerats clau en aquestes eleccions.

Des de fa setmanes, el vot per correu ha enfrontat demòcrates i republicans.

 

Butlletes electorals en una oficina de correus de Miami
Butlletes electorals en una oficina de correus de Miami (Reuters / Marco Bello)

 

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsEstats UnitsTrump Joe Biden
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut