Puja un 90% la venda d'armes als EUA per la incertesa amb les eleccions presidencials
Un home manipula una pistola en una botiga d'armes dels Estats Units (Reuters)

Puja un 90% la venda d'armes als EUA per la incertesa amb les eleccions presidencials

La pandèmia i els aldarulls per la violència policial contra els negres ja havien convertit el 2020 en un any rècord per a aquest negoci

RedaccióActualitzat

A punt de culminar el procés electoral per escollir el pròxim president dels Estats Units, el país viu un auge en la seva habitual passió per les armes de foc.

L'aspirant a repetir, Donald Trump, hi ha contribuït força: des que es va generalitzar el vot per correu arran de la Covid no para d'agitar el fantasma del frau electoral.

Aquest dissabte ha tornat a donar per fet, novament sense proves, que els demòcrates manipulen el procés i que també ho intentaran en el recompte de vots.

"No deixarem que ens robin la victòria. Perquè només ens poden guanyar amb tripijocs, i això no ho permetrem."

L'actual president dels Estats Units, Donald Trump, aquest dissabte en un míting a Pittsburg (Reuters)

La majoria creu que no seran justes

Ja fa setmanes –mesos, de fet– que Trump insisteix en aquest missatge, i fins ara s'ha negat a dir si reconeixerà una derrota.

El resultat és que aquest gota a gota té el seu efecte, de manera que només un de cada tres ciutadans dels EUA, el 35%, creu que les eleccions seran justes.

Això ha fet pujar l'angoixa davant de la possibilitat que els resultats siguin disputats i tot plegat degeneri en enfrontaments als carrers, possiblement armats.

Cues per comprar armes als Estats Units, per la por i la incertesa generats pel coronavirus
Assajant el tret en una botiga d'armes de Cheyenne, a Wyoming (Reuters)


Un 90% més de vendes que el 2019

Per si de cas, molta gent ha optat per comprar fusells i pistoles, de manera que les vendes d'armes ja han augmentat un 90% respecte a l'any passat.

Andrew Chernoff, propietari d'una botiga d'armes, explica que els cal racionar les municions, perquè la demanda està superant l'oferta disponible.

"Penso que la gent creu que hi haurà més disturbis i que s'han de poder protegir."

Nous perfils de comprador

La venda d'armes acostuma a augmentar abans de les eleccions, sobretot perquè els que ja en tenen en compren més pel temor que, si guanyen els demòcrates, s'hi restringeixi l'accés.

Però ara s'hi han afegit nous perfils de compradors que no n'havien comprat mai, dones, afroamericans i progressistes, producte d'una por que s'explica per l'acumulació de crisis al país.

Cues per comprar armes als Estats Units, per la por i la incertesa generats pel coronavirus
Cues de clients en una botiga d'armes de Culver City, a Califòrnia (Reuters)

Any rècord per la pandèmia i l'efecte George Floyd

De fet, les vendes d'armes ja es van disparar a l'inici de la pandèmia, les conseqüències socioeconòmiques de la qual han acabat fent augmentar la delinqüència al país.

A això s'hi han d'afegir els aldarulls en les protestes per la violència policial contra els negres, el record dels quals ha fet que comerços i seus d'empreses dels centres de ciutats com Washington o Nova York s'estiguin protegint.

Operaris instal·lant plafons de fusta per protegir un edifici, aquest dissabte a Washington

Ho fan instal·lant plafons de fusta a les façanes pels possibles saquejos i aldarulls postelectorals, que es tem que puguin ser com els que hi va haver per la mort de George Floyd.

Mentrestant, els demòcrates també encaren la recta final de la campanya: aquest dissabte, l'expresident Barack Obama ha participat per primera vegada en un míting amb Joe Biden per donar-li suport.

L'expresident dels Estats Units, Barack Obama, aquest dissabte en el míting de Joe Biden a Detroit (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Eleccions Estats UnitsTrump Joe Biden
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut