L'interior de la presó de Mas d'Enric, on un pres va assassinar una cuinera (Europa Press/Departament de Justícia)

Els metges de Mas d'Enric es planten i exigeixen protecció durant les visites als presos

Els sanitaris denuncien l'escalada "progressiva" d'agressions a les consultes

RedaccióActualitzat

L'equip mèdic del centre penitenciari de Mas d'Enric, al Catllar, no farà atenció mèdica programada als consultoris de la presó "si no es compleixen unes mínimes i exigibles mesures de seguretat", consistents en "la presència d'un funcionari de presons a la porta del consultori mèdic durant el temps que duri la consulta programada".

La decisió l'han comunicat a la direcció mèdica i la direcció del centre en un document amb data d'aquest dimarts en què adverteixen que sortiran de la consulta si el funcionari deixa d'assistir-los:

"Volem deixar constància del nostre compromís d'abandonar la consulta mèdica si, durant el desenvolupament de la mateixa, l'accés al consultori queda desproveït de la presència d'un funcionari de presons."

Després de l'assassinat d'una cuinera en aquest centre a mans d'un pres que després es va suïcidar, els sanitaris han decidit adoptar la mesura pel "preocupant augment de la tensió i violència" en el desenvolupament de la seva activitat assistencial en els darres anys.

El "tràgic succés", afegeixen, "haurà de condicionar, sens cap mena de dubte, la nostra manera de treballar en un futur".


Presos "entrant i sortint" de la consulta

"Ens sentim insegurs quan fem qualsevol actuació com a sanitaris i ens veiem desprotegits", explica Rubén Kobos, sanitari de la presó, que assegura que es troben en situacions de risc quan passen consulta a interns i que pateixen agressions físiques o verbals "quasi a diari".

En ocasions, i a causa que no hi ha vigilants, altres presos "entren i surten" de la consulta "sense respectar la intimitat del seu company", fins al punt que es poden ajuntar fins a tres pacients alhora a la sala, en situacions que a vegades són de tensió.

Aquestes agressions i intimidacions no sempre es comptabilitzen perquè els sanitaris no eleven cap queixa. "Les greus i que s'han elevat, després no s'ha fet el que s'hauria de fer", lamenta el sanitari.

La petició de més seguretat que reclamen acabarà depenent de la Direcció General, que és qui "ha d'autoritzar que hi hagi més personal", a la vegada que ha denunciat que hi ha manca d'efectius "en tots els àmbits" de les presons, fet que dificulta "que hi hagi uns mínims" per garantir la seguretat dels empleats.


Suport de Metges de Catalunya

Metges de Catalunya ha emès un comunicat aquest dimecres en el qual donen suport al personal mèdic de Mas d'Enric en les seves reclamacions de més seguretat a les consultes.

El sindicat ha assegurat que els metges penitenciaris estan "especialment exposats" a possibles situacions de violència per la seva proximitat física amb els reclusos en un espai "reduït i privat".

En aquest sentit, el el sindicat interpel·la els departaments de Salut, Interior i Justícia perquè "garanteixin la seguretat del personal facultatiu que presta assistència a les nou presons catalanes, posant totes les mesures que siguin necessàries i revisant la validesa dels protocols actuals davant la situació complexa i difícil de les presons, que sovint roman fora del focus de l'opinió publica".

ARXIVAT A:
SalutPresons
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut