Tancs circulant per l'autopista Rei Fahad després d'abandonar la plaça de la Perla. (Foto: Reuters)
Tancs circulant per l'autopista Rei Fahad després d'abandonar la plaça de la Perla. (Foto: Reuters)
Manama

Els manifestants prenen la plaça de la Perla mentre el govern obre diàleg amb l'oposició

Els manifestants han reconquerit la plaça de la Perla a Bahrain després que la monarquia ha acceptat retirar l'exèrcit per intentar afavorir el diàleg amb l'oposició. Segons el govern, el diàleg amb els grups opositors ja s'ha iniciat, tot i que no s'han donat més detalls. A la plaça, que s'ha convertit en els últims dies en el símbol de la revolta contra el règim, hi han tornat milers de manifestants cridant "el poble vol la caiguda del règim" i "pacíficament, pacíficament".

Actualitzat
Els tancs que l'exèrcit de Bahrain mantenia a la plaça de la Perla de Manama han abandonat la zona per ordre del príncep hereu. Salman bin Hamad bin Isa al-Khalifa, fill del rei i vicecomandant suprem de les forces armades, ha ordenat la retirada dels soldats que hi havia desplegats als carrers de Manama. Poc després, milers de manifestants opositors han tornat a ocupar la plaça, onejant banderes i cridant consignes contra el govern.

Dijous passat les forces armades van prendre la plaça, símbol de les protestes contra la monarquia sunnita, i van desallotjar el campament que hi havia instal·lat l'oposició. Durant aquest desallotjament van morir quatre persones i 231 més van resultar ferides. La plaça queda ara custodiada per la policia, que ha llançat gasos lacrimògens contra un grup de manifestants que intentaven tornar a la plaça.

El rei Hamad bin Isa al-Khalifa havia ofert divendres, a través del príncep hereu, un diàleg amb totes les parts per tal de resoldre la crisi social al país. El principal bloc de l'oposició xiïta, però, ha rebutjat l'oferta de diàleg si abans no dimiteix l'executiu i l'exèrcit es retira del carrer. Poc després, però, que els manifestants han reprès el control de la plaça el govern ha anunciat en un missatge al Twitter que ja s'han encetat les converses amb l'oposició, tot i que no n'han ofert més detalls.

Vaga convocada per aquest diumenge

Enmig del clima de protestes que viu el regne en les últimes setmanes, el principal sindicat de Bahrain, la Unió General de Treballadors Bahrainians, ha convocat una jornada de vaga per aquest diumenge. Un representant sindical de l'aerolínia Gulf Air ha confirmat que el sindicat de l'empresa "ha dit als seus membres que la Unió General cridava a la vaga pel dia 20".
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut