Bagdad

Els jihadistes que combaten a l'Iraq i a Síria proclamen un califat islàmic a les regions conquerides

Un desafiament més a les dèbils estructures oficials, que intenten abatre els rebels jihadistes en combat

RedaccióActualitzat

Els jihadistes que combaten a l'Iraq i a Síria han proclamat un califat islàmic a les regions conquerides d'aquests dos països, i el seu líder, Abu Bakar al-Bagdadi, nou califa de tots els musulmans. Es tracta d'un nou desafiament a les dèbils estructures oficials, que intenten abatre els rebels jihadistes en combat.

La batalla de Tikrit s'està convertint en la batalla clau en aquest estira-i-arronsa de conquerir i reconquerir terreny. L'exèrcit continua enviant-hi reforços, perquè, després de dos dies de combats, els insurgents de l'Estats Islàmic de l'Iraq i el Llevant hi mantenen les posicions. Pel nord-est, són atacats pels peshmergues del Kurdistan; pel sud, per l'exèrcit iraquià.

A Tikrit, ciutat natal de Saddam Hussein, l'ISIL no està sol. Compta amb el suport dels líders tribals sunnites de la zona, i això no facilita que el govern en pugui reprendre el control. Caldria un pacte polític amb els sunnites i, de moment, quan falten dos dies perquè es constitueixi el nou Parlament, l'executiu de Nuri al-Maliki no ha fet cap gest en aquest sentit.

Un altre signe de les dificultats de la batalla són els avions de combat Sukhoi, de segona mà. Els russos els han fet arribar a Bagdad amb rapidesa i d'aquí a quatre dies ja podran volar. Aquests avions estan especialitzats a donar suport aeri a les tropes i a combatre el terrorisme.

Fa la sensació que l'Iraq és ara un país més perillós que durant el començament de la guerra que va començar el 2003.

Sobretot perquè ni la comunitat internacional ni el govern iraquià sembla que responguin a l'envestida jihadista amb gestos gaire clars. Només l'ISIL té clar que vol un califat islàmic sunnita a cavall entre Síria i l'Iraq. Avui n'han anunciat oficialment la creació.

El califa, el líder, és Abu Bakr al-Bagdadi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut