El sobiranisme extraparlamentari, entre la defensa de la unilateralitat i el dret a decidir

RedaccióActualitzat

Tres partits sobiranistes sense representació al Parlament concorren al 14F. Primàries, Front Nacional i el Partit Nacionalista de Catalunya de Marta Pascal. Pascal va deixar el PDeCAT abans del trencament amb Junts per Catalunya. 

Marta Pascal reapareix a l'arena política i ho fa amb nou equip, el Partit Nacionalista de Catalunya. Defensa el dret a decidir, però posa el concert econòmic com a prioritat. S'emmirallen en el PNB, abanderen el pragmatisme i rebutgen la confrontació i la unilateralitat per perseguir els objectius nacionals. Volen captar vots tant de l'òrbita postconvergent moderada com dels sectors catalanistes del PSC. 

El Front Nacional de Catalunya vol implementar l'1 d'octubre per la via unilateral i el seu candidat, el president del Cercle Català de Negocis, assegura que té un pla per fer-ho. El programa electoral del Front Nacional assenyala el flux de persones migrants com a insostenible, plantejaments xenòfobs propis de l'extrema dreta. El seu ideari proposa regular el volum de població d'origen estranger amb criteris identitaris i utilitaristes, segons les necessitats del mercat laboral, diuen, i de la identitat nacional catalana. A nivell econòmic, defensen reduir els impostos al treball i suprimir el de successions.

Sorgit a les municipals del 2019, Primàries Catalunya es defineix com a moviment transversal -de llistes obertes- que persegueix la independència per la via unilateral. Critiquen els altres partits independentistes per no haver assolit l'objectiu i posen en valor el seu model organitzatiu. Diuen que no són ni de dretes ni d'esquerres, són independentistes. I el model participatiu que utilitzen per elaborar les llistes seria el que utilitzarien per elaborar un programa en cas que s'assolís la independència.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut