Turistes davant de la Sagrada Família de Barcelona, aquest diumenge
Els hotels de Barcelona fregaran el ple aquesta Setmana Santa (EFE/Enric Fontcuberta)

El sector turístic preveu fregar el ple per Setmana Santa, termòmetre de cara a l'estiu

El sector turístic afronta amb optimisme la Setmana Santa, la primera plenament comparable amb la del 2019, abans de la pandèmia

Redacció/ACNActualitzat

La Setmana Santa és habitualment un termòmetre per al sector turístic de com pot anar la temporada d'estiu. I aquest any encara més, per ser el primer amb total normalitat després de la pandèmia. De moment, les xifres són optimistes.

En zones com la Costa Daurada, el turisme de proximitat, l'internacional i l'esportiu s'han unit per donar bones xifres d'ocupació. Els dies forts de les vacances, de Divendres Sant a Dilluns de Pasqua, es podria fregar el 100%. Això, després d'un cap de setmana en què ja s'ha arribat al 80%.

També preveuen una bona ocupació turística les zones de muntanya, sobretot a finals de setmana. Tot i la poca neu a les estacions d'esquí, es calcula que al Pirineu s'assolirà entre un 80 i un 90% d'ocupació.

Unes xifres semblants també rondaran al litoral i suposarien un bon inici de temporada, segons els hotelers. Pel que fa a les comarques centrals, els allotjaments de turisme rural també preveuen una ocupació alta, amb una mitjana del 90%.

La inflació no frena els turistes

El president de l'Associació Corporativa d'Agències Especialitzades (ACAVe), Jordi Martí, assegura a l'ACN que un 70% de les agències facturaran un 10% o més que l'any passat. Això, malgrat que els preus s'han enfilat.

Martí admet que és "un efecte una mica inexplicable" i que, tot i les xifres macroeconòmiques "preocupants", els viatgers no deixen de prioritzar el lleure i les vacances i que com a màxim en redueixen la durada.

A la cadena Sercotel, per exemple, els preus han pujat un 20% per Setmana Santa en relació amb el període equivalent del 2019, i entre un 25% i un 30% si es compara amb l'any passat, segons detalla el CEO de la companyia, Josep Rodríguez.

Una cambrera en el menjador d'un hotel al centre de Barcelona
Les xifres fan augurar una bona temporada d'estiu (ACN/Berta Fàbregas)

Es tracta, calcula, d'increments que es produiran en dies amb pic de demanda al llarg de tot l'any, però la mitjana de tot el 2023 estarà més estabilitzada entre el 12% i el 15%.

Amb tot, pronostica una campanya "molt bona" amb ocupacions que fregaran el ple en els hotels de Barcelona, xifres en línia a les estimacions del Gremi d'Hotels, que estima una ocupació del 87%, una mica superior al tancament de l'any passat.

"És una bona notícia perquè és reafirmar la recuperació turística de Barcelona i que seguim sent una marca reconeguda i competitiva a escala internacional", celebra el director general del Gremi, Manel Casals.

Alemanys i britànics, els principals mercats emissors

A Barcelona, predomina el turisme domèstic i europeu, que passarà entre tres i quatre dies a la ciutat. També s'espera l'arribada de visitants procedents del Regne Unit, Alemanya, Itàlia i França.

Segons Rodríguez, a la capital catalana, la proporció de turistes internacionals és de 80% davant el 20% espanyol, mentre que en els hotels de la cadena al conjunt de l'Estat, la balança es reequilibra amb un 50%-50%.

El CEO de Sercotel certifica també el retorn del turista dels Estats Units i situa aquest estiu com el de la seva plena recuperació. Per altra banda, hi ha l'asiàtic, que es comença a veure a la ciutat a diferència de fa uns mesos.

En el conjunt del país, segons el president d'ACAVe, els principals mercats emissors seran els tradicionals com Alemanya i la Gran Bretanya, mentre que el nord-americà "està agafant molta força". "Tenim la gran pregunta de qui substituirà el mercat rus en els llocs on eren forts, però en general no hi ha gaire preocupació", constata Jordi Martí.

Imatge del llit d'una habitació d'un hotel de Barcelona
Els preus a l'alça no han desanimat els turistes (ACN/Berta Fàbregas)

L'aeroport va recuperant els nivells d'abans de la pandèmia

L'aeroport del Prat ja recupera l'activitat, tot i que encara no arriba als nivells d'abans de la pandèmia. Fins al dilluns 10 d'abril, hi ha programats més de 9.500 vols, xifra que representa gairebé un 89% de les operacions que es feien el 2019.

Les jornades amb més activitat seran Divendres Sant, amb 928 vols, i l'últim dia de les vacances, Dilluns de Pasqua, amb 922.

Pel que fa als desplaçaments en tren, el director de comunicació comercial de Renfe, Sergio Acereda, diu que la companyia també treballa amb una "perspectiva molt positiva" i camí cap a un "any rècord". "Esperem que comenci amb força per Setmana Santa i es consolidi al llarg de l'any", apunta el director de Comunicació Comercial de l'operadora a l'ACN.

Passatgers a l'aeroport del Prat
L'aeroport del Prat té més de 9.500 vols programats aquesta Setmana Santa (CCMA)

Acereda confirma que aquests dies formen part d'un període "absolutament clau perquè es concentra molta mobilitat en poc temps i el volum de passatgers és molt elevat". Pel directiu, la liberalització també ha ampliat les opcions de viatge, que en el cas de l'alta velocitat opera amb Renfe i Avlo. "Avui viatjar en tren és francament assequible, realment interessant; vivim un moment daurat en el sector", celebra.

ARXIVAT A:
Turisme
Anar al contingut