El PP vol parlar ara amb Junts i ERC per investir Feijóo

Els populars només veten EH Bildu i defensen que la legalitat dels partits independentistes "no està en dubte"

RedaccióActualitzat

Amb el ple d'investidura fixat per als dies 26 i 27 de setembre, el PP té al davant un mes llarg per trobar els quatre vots que li falten per sumar la majoria que necessita perquè Alberto Núñez Feijóo sigui president. Per això vol fer una ronda amb tots els grups parlamentaris i, a diferència del que havia fet fins ara, vol incloure-hi ERC i Junts.

"Nosaltres tenim una clara línia vermella, que és Bildu, per raons òbvies", ha explicat aquest dimecres la portaveu dels populars, Cuca Gamarra. "Amb la resta de formacions anirem avançant en les converses la setmana entrant", ha afegit en una entrevista a Telecinco.

En la mateixa línia, Esteban González Pons ha assegurat que "Junts i ERC, més enllà de les accions que quatre, cinc o deu persones van dur a terme, representen uns partits la tradició i legalitat dels quals no està en dubte". L'únic veto --ha insistit el vicesecretari d'Assumptes Institucionals del PP-- és per als qui "no condemnen el terrorisme".


Un mes de negació "categòrica"

Fins ara, les declaracions dels líders del PP anaven més aviat en la direcció contrària. Una setmana després de les eleccions del 23 de juliol, Cuca Gamarra deia que no era sobre la taula negociar la investidura de Feijóo amb Junts.

El mateix dia --era el 31 de juliol--, el president del PPC, Alejandro Fernández, descartava "categòricament" qualsevol negociació del PP amb Junts o Carles Puigdemont. Va argumentar que no es pot dialogar amb qui fa 15 dies afirmava que Espanya és un país feixista.

No obstant això, sí que hi ha hagut veus populars més obertes a incloure els independentistes. Des del 23-J hem sentit, per exemple, Pedro Rollán --ara president del Senat-- afirmant que el PP està disposat a parlar "amb totes i cadascuna de les formacions polítiques sempre que estiguin dins del marc de la Constitució espanyola".

També el coordinador general popular, Elías Bendodo, va defensar fa deu dies que s'ha de parlar --que no acordar-- amb tothom.


Enèsim cop de porta del PNB

Ara per ara, el candidat del PP compta amb 172 vots: del PP, Vox, UPN i Coalició Canària, a quatre de la majoria absoluta. Una majoria simple seria suficient perquè Feijóo fos investit en segona volta, però necessitaria almenys l'abstenció de quatre diputats.

Per al PP són atractius els cinc que té el PNB, tot i que els nacionalistes bascos han tancat la porta a la negociació en reiterades ocasions. L'última, aquest dimecres mateix, en boca de la consellera del govern basc, Arantxa Tapia. "L'opinió del PNB està traslladada de manera clara i contundent", ha dit.

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha afirmat que la formació assistirà "per cortesia" a la ronda de contactes de Feijóo, però ja ha avançat que el PNB té "clara" la seva posició i "no estarà en combinacions a les quals entri Vox".

El PNB diu que anirà a la reunió amb Feijóo "per cortesia" (EFE/Sebastián Mariscal Martínez)

Tampoc s'hi avenen els republicans. Aquest dimecres, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha dit que la investidura de Feijóo no els interpel·la i no es reuniran amb el PP.

ARXIVAT A:
JuntsERCPPAlberto Núñez FeijóoEleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut