El debat d'investidura de Feijóo serà el 26 i 27 de setembre

Amb la data de la investidura a finals de setembre ja sobre la taula, s'engega un calendari que, en cas de fracàs, acabaria amb una repetició d'eleccions, que serien el 14 de gener

RedaccióActualitzat

El ple d'investidura, amb Alberto Núñez Feijóo com a candidat a la presidència del govern espanyol, se celebrarà els dies 26 i 27 de setembre.

Ho ha anunciat la presidenta del Congrés, Francina Armengol, l'endemà de saber-se la decisió del rei, que ha proposat el candidat del PP després de la ronda de contactes amb els partits. Ha justificat la data per donar temps a les negociacions i per adequar-la als terminis d'altres legislatures.

Amb la data de la investidura a finals de setembre ja sobre la taula, s'engega un calendari que, en cas de fracàs, acabaria amb una repetició d'eleccions. Una investidura fallida engegaria el termini de dos mesos --octubre i novembre-- en què es podrien fer tants intents d'investidura com calgués.  

Esgotat el termini, es dissoldrien les Corts i hi hauria eleccions el diumenge 14 de gener --al cap de 47 dies, no 54, ja que és una repetició electoral-- i només hi hauria una setmana de campanya. Amb aquest calendari, s'evita que una possible repetició d'eleccions caigui durant les festes de Nadal. La campanya, això sí, començaria el 5 de gener.

Feijóo té, de moment, 172 vots assegurats (Europa Press/Alejandro Martínez Vélez)

El PP busca quatre vots

Els populars tenen, doncs, 35 dies per sumar els quatre vots que els falten; i els socialistes afegeixen un mes de temps per negociar amb els independentistes.

Ara per ara, Alberto Núñez Feijóo compta amb 172 vots, del PP, Vox, UPN i Coalició Canària, insuficients per superar un debat d'investidura.

El PP vol obrir una ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris, amb l'única excepció d'EH Bildu. Unes hipotètiques reunions que inclourien Junts per Catalunya.

"Nosaltres tenim una clara línia vermella, que és Bildu, per raons òbvies", ha explicat la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, en una entrevista a Telecinco aquest dimecres al matí. A partir d'aquí, ha afegit, "amb la resta de formacions anirem avançant en les converses la setmana que ve".

El PSOE creu que no hi tenen res a fer. És "la crònica d'un fracàs anunciat", ha dit el portaveu grup socialista al Congrés, Patxi López. En una entrevista a la Cadena SER, ha acusat el PP de buscar una repetició electoral. 
 

 

ARXIVAT A:
Alberto Núñez FeijóoCongrés dels DiputatsEleccions Generals 2023 - 23JFrancina Armengol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut