El ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, dissabte passat a l'Elisi (EFE)
El ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, dissabte a l'Elisi (EFE)
París

El ministre de l'Interior francès lamenta que cap país de la UE va avisar que Abaaoud havia tornat a Europa

Les autoritats franceses vinculen el suposat cervell dels atemptats de divendres amb quatre dels sis complots terroristes desbaratats a França des de la primavera

Actualitzat

El presumpte cervell dels atacs terroristes de divendres passat a París, Abdelhamid Abaaoud, mort en l'operació policial d'aquest dimecres a Saint-Denis, no només va participar amb "un paper determinant" en els atemptats de fa sis dies, sinó que el govern francès creu que va estar relacionat amb quatre plans d'atacs desarticulats aquest mateix any.

A l'espera que la investigació permeti "determinar la implicació" exacta d'Abaaoud en els atacs en què van morir 129 persones, les autoritats franceses el vinculen amb quatre dels sis complots terroristes desbaratats a França des de la primavera. El ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, ha explicat que en tots quatre casos coincideix el "modus operandi": eren accions programades des de l'estranger perquè les perpetressin ciutadans de països europeus a qui prèviament havia format en l'ús d'armes.

Sense constància de la presència d'Abaaoud al país

Cazeneuve ha lamentat que França no va rebre "cap informació provinent d'un país europeu" alertant que Abaaoud havia tornat a Europa des de Síria. El titular d'Interior ha assegurat que no van rebre cap avís sobre aquesta qüestió fins dilluns passat, quan "un país de fora d'Europa" va dir "haver tingut constància" de la presència d'Abaaoud a Grècia, tot i que sense aclarir quan havia passat per territori grec. Condemnat en rebel·lia a 20 anys de presó a Bèlgica per la seva participació en el reclutament de jihadistes, Abaaoud era objecte d'una ordre de cerca i captura internacional.

Dilluns a la nit, la policia va rebre un avís que Abaaoud es trobava "en territori francès". Aquest testimoni, ha explicat Cazeneuve, "es va rebre amb gran precaució davant del risc de manipulació i va ser objecte de nombroses verificacions, en particular telefòniques i bancàries". Finalment, la policia va concloure que podia amagar-se en un apartament al tercer pis del número 8 del carrer Corbilon, a Saint-Denis, on es va fer l'operació dimecres a la matinada.

Cazeneuve ha fet una crida als països europeus a "organitzar-se i defensar-se contra l'amenaça terrorista" i ha assenyalat que "la cooperació en la lluita antiterrorista és crucial". En aquest sentit, ha demanat un acord sobre tres punts principals: la posada en marxa d'un Registre Europeu de Passatgers, el "reforç" del control de les fronteres exteriors europees i una "coordinació reforçada contra el tràfic d'armes".

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut