Madrid

El fiscal de l'Audiència Nacional demana arxivar el "cas Egunkaria" per falta de proves de la seva relació amb ETA

No hi ha prou proves que demostrin que el diari "Egunkaria" fos un instrument d'ETA. Amb aquest argument, el fiscal de l'Audiència Nacional Miguel Ángel Carballo ha demanat que s'arxivi el cas obert al febrer del 2003 pel jutge Juan del Olmo i que va comportar el tancament del rotatiu basc. La petició de Carballo també inclou deixar sense efecte els processaments contra Iñaki Uría Manterola, Juan María Torrealday Navea, José María Auzmendi Larrarte, Xabier Alegría Loinaz, Peio Zubiria, Xabier Oleaga Arondo i Martxelo Otamendi Egiguren, últim director de la publicació.

Actualitzat
La posició anunciada pel fiscal no obliga la sala penal de l'Audiència Nacional a arxivar la causa, ja que com a acusació particular hi ha personades l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i l'associació Dignitat i Justícia. Aquesta última ja ha anunciat que instarà a la reobertura del judici oral i a la continuació del procediment contra els responsables d'"Egunkaria".

D'altra banda, Ezker Batua s'ha mostrat satisfeta per la iniciativa de Carballo perquè demostra que el cas "no tenia fonament jurídic i responia exclusivament a motivacions de caràcter polític". En la mateixa línia s'ha expressat Eusko Alkartasuna, que assegura que el tancament del diari "es va produir exclusivament per l'interès polític del govern Aznar i sense proves que el relacionessin amb ETA".
Anar al contingut