País Basc

El conseller basc d'Interior, Javier Balza, assegura que l'objectiu d'ETA eren els ertzaines

Javier Balza, conseller d'Interior del govern basc, ha assegurat que ETA buscava una massacre i que el seu objectiu era la policia basca. Balza, que avisava dies enrere de les intencions dels terroristes, ha explicat que els etarres haurien llançat dos còctels Molotov per fer sortir els ertzaines i agafar-los de ple. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mostrat la seva "repulsa i menyspreu" per l'atemptat. Una altra reacció de condemna ha estat la del líder de l'oposició, Mariano Rajoy, que ha assegurat que el PP estarà amb el govern espanyol per derrotar ETA amb la llei i les forces de seguretat de l'Estat. La Generalitat de Catalunya i també diferents representats del món polític i empresarial i també associacions han mostrat el seu rebuig.

Actualitzat

El conseller d'Interior del govern basc, Javier Balza, ha assegurat que la d'aquesta matinada seria una manera nova d'actuar dels terroristes. Tot i això, hi haurien similituds amb l'atemptat comès per ETA contra la caserna de la Guàrdia Civil de Legutiano, a Àlaba, el passat 14 de maig. Balza ha agraït les mostres de solidaritat rebudes per part de partits polítics i institucions i ha volgut remarcar que els terroristes no aconseguiran "doblegar aquest poble ni canviar l'actuació del govern".

Reactivats els "legals"

Arran dels atemptats a Vitòria i Ondarroa, les forces de seguretat sospiten que un o més membres dels "alliberats" d'ETA, és a dir, dels membres que l'organització té a sou, haurien reactivat els "legals", és a dir, persones que els cossos de seguretat no tenen fitxades. Això explicaria que encara no es tinguessin pistes sobre algunes de les accions terroristes perpetrades des del final de la treva, sobretot a la província de Biscaia.

Després dels interrogatoris als detinguts a finals de juliol, la policia continuava sense tenir pistes de l'autoria de 19 accions terroristes comeses des del final de la treva, 10 de les quals, a Biscaia. Els legals s'haurien reactivat amb la col·locació de la bomba lapa ara fa uns dies als baixos del cotxe d'un policia nacional a Basauri. Tot i això, les fonts policials es mostren cauteloses, ja que també podrien estar al darrere d'aquestes acccions membres de l'organització no coneguts per la policia.

Reaccions de condemna

Després dels atemptats d'aquesta matinada, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha condemnat l'acció dels terroristes i ha afegit que "el seu únic destí és la presó". Ha fet aquestes declaracions al congrés regional del PSOE a Castella i Lleó. Zapatero també ha dit que l'estat democràtic "no retrocedirà ni un milímetre" davant d'ETA.

Mentrestant, Mariano Rajoy, ha dit que estarà amb el govern per derrotar ETA i ha afegit que "els experiments i la negociació" només serveixen per "retardar" la derrota dels terroristes. Mariano Rajoy s'ha mostrat convençut que la batalla es guanyarà aviat gràcies a l'estat de dret.

El govern de la Generalitat ha expressat en un comunicat la seva "contundent condemna" als dos atemptats d'ETA d'aquesta matinada. El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha assegurat que "ETA mai aconseguirà cap contrapartida política amb el terrorisme" i n'ha exigit el desarmament.

Anar al contingut