Nova York

El Consell de Seguretat condemna el nou assaig nuclear de Corea del Nord

El Consell de Seguretat de l'ONU ha condemnat l'assaig nuclear nord-coreà i el llançament de tres míssils de curt abast com una "clara violació" de les seves resolucions. El Consell reprendrà avui les negociacions per determinar, després d'aquesta declaració de condemna, si avancen cap a una nova resolució condemnatòria contra Corea del Nord. Hores abans, el secretari general de l'ONU ja havia qualificat la prova nuclear de "greu i clara violació de les resolucions" del Consell de Seguretat. El règim comunista de Corea del Nord va informar dilluns al matí que havia efectuat la seva segona prova nuclear, una explosió de 20 quilotones de potència, i el llançament de tres míssils.

Actualitzat
Els membres del Consell de Seguretat, que es van reunir d'urgència ahir a la nit, "han subratllat la seva ferma oposició i condemna a l'assaig nuclear fet per Corea del Nord, cosa que constitueix una clara violació de la resolució 1718". La resolució 1718, aprovada per l'ONU després de la prova nuclear nord-coreana del 9 d'octubre de 2006, va instar Pyongyang a suspendre les activitats relacionades amb el seu programa de míssils balístics i li va imposar sancions econòmiques.

Després d'aquestes proves, alguns països com França, segons ha assenyalat el seu ambaixador adjunt davant l'ONU, Jean Pierre Lacroix, buscaran "noves sancions que se sumin a les que ja existeixen". Lacroix, al final de la reunió, ha dit que, "sense prejutjar les discussions que ja han començat", la posició de França és demanar aquest reforçament de les sancions.

Els països del Consell de Seguretat reprendran demà les negociacions per determinar, després d'aquesta declaració de condemna, si avancen cap a una nova resolució condemnatòria contra el règim militar comunista de Corea del Nord.

Ban Ki-moon ho qualifica de "greu violació" de les resolucions de l'ONU

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, en el seu comunicat, expressa també la "profunda preocupació perquè aquest acte afecti negativament la pau i l'estabilitat regional, així com el règim global de no- proliferació nuclear". A més, el màxim responsable de l'ONU ha reiterat la seva convicció que les diferències "s'han de resoldre de manera pacífica mitjançant el diàleg". Així mateix, ha instat el règim dictatorial de Corea del Nord "a refrenar-se de realitzar noves accions que augmentin les tensions a la regió".

Ban Ki-moon insisteix que "Corea del Nord ha de complir les seves obligacions de manera plena i restaurar el diàleg amb les parts afectades, incloent una represa ràpida de les converses a sis bandes", amb referència a les que mantenen els EUA, Rússia, la Xina, el Japó i les dues corees sobre la seguretat a la península coreana.

El secretari general de l'ONU, segons la declaració, confia que "el Consell de Seguretat enviï un missatge ferm i unificat, que assoleixi l'objectiu de la desnuclearització de la península de Corea, la pau i la seguretat a la regió".

La resolució 1718, aprovada per l'ONU després de la prova nuclear nord-coreana del 9 d'octubre de 2006, insta Pyongyang a suspendre les activitats relacionades amb el seu programa de míssils balístics i li imposa sancions econòmiques. L'abril passat, els quinze membres del Consell, a més de condemnar el llançament, van instar el règim del dictador Kim Jong Il a no repetir accions d'aquesta mena.

Anar al contingut