Palma de Mallorca

El Consell de Mallorca suspèn el Pla General d'Ordenació Urbana d'Andratx

La Comissió d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric del Consell de Mallorca ha aprovat per unanimitat la suspensió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) del municipi d'Andratx, després de l'escàndol per un pressumpte cas de corrupció urbanística al municipi. Aquesta decisió implica la suspensió de qualsevol tipus d'actuació urbanística a Andratx com la concessió de llicències, encara que sí es permetrà emprendre obres menors de reforma i rehabilitació. Per altra banda, l'ex alcalde d'Andratx, Eugenio Hidalgo i el zelador d'obres, Jaume Gibert, han reingressat a la presó de Palma, en compliment d'un auto judicial ordenat per por a que obstaculitzin la investigació.

Actualitzat
La Comissió d'Ordenació del Territori i Urbanisme ha explicat després de la suspensió del PGOU, que a més, la comissió, per recomanació d'Urbanisme, ha instat l'Ajuntament del municipi a que aprovi la suspensió immediata de totes les llicències en curs. La suspensió de llicències és una mesura cautelar que es pot allargar per un termini màxim de dos anys i que no afecta als projectes que ja estan en marxa o que tenen la llicència concedida. El president de la Comissió, Bartomeu Vicens, ha explicat als mitjans que aquesta mesura tardarà uns tres mesos en entrar en vigor, ja que l'Ajuntament d'Andratx té un termini de quinze dies per presentar al·legacions i, posteriorment, serà sotmesa a consideració del Consell Consultiu i serà votada en el ple del Consell de Mallorca.

Vicens ha assegurat que "seria més fàcil i coherent" que fos l'Ajuntament d'Andratx el que aprovés la suspensió de llicències, "ja que aquesta institució podria fer-ho en 24 hores i s'evitaria que es concedissin algunes llicències per silenci administratiu". Per la seva banda, el representant del consistori d'Andratx a la comissió, el primer tinent d'alcalde, Antoni Calafell, ha demanat que sigui el Consell de Mallorca el que assumeixi totes les competències urbanístiques del municipi.

En la comissió s'ha aprobat també una esmena, amb els vots a favor del PSM, el PSIB-PSOE i EU-EV i l'abstenció del PP i UM, en la qual es demana al Consell de Mallorca que modifiqui el Pla Territorial, a fi de desclassificar a Andratz la zona de Binorella, ubicada a Cala Blanca. D'aquesta manera es podria fer marxa enrera i s'evitaria la construcció d'un hotel.

Reingrés a presó de l'ex alcalde i el zelador

L'ex alcalde d'Andratx, Eugenio Hidalgo i el zelador d'obres, Jaume Gibert, han reingressat a la presó de Palma, en compliment d'un auto judicial que ordena el seu retorn a la presó davant del temor que puguin obstaculitzar la investigació d'una suposada trama de corrupció urbanística.

Hidalgo, acompanyat del seu advocat, Rafael Perera, ha arribat al centre penitenciari sobre les 17.15 de la tarda amb posat seriós i sense fer declaracions als mitjans de comunicació que s'hi han congregat. Minuts més tard ha arribat a la presó el zelador municipal Gibert, que, com Hidalgo, continuarà a la presó un màxim de dos mesos, en règim de presó comunicada i sense possibilitat de pagament de fiança per sortir en llibertat condicional.
Anar al contingut