Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo en actes de campanya electoral (Europa Press/Kike Rincón/Rafael Martín)
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo en actes de campanya electoral (Europa Press/Kike Rincón/Rafael Martín)
Madrid

El CIS manté el PSOE com a guanyador en una enquesta feta després del cara a cara

La projecció de l'últim CIS abans del 23J contrasta amb les altres enquestes, que auguren una victòria del PP a les eleccions generals

RedaccióActualitzat

L'última enquesta electoral del CIS que es fa pública abans de les eleccions d'aquest diumenge torna a donar la victòria al PSOE, amb 1,4 punts d'avantatge sobre el PP, el mateix marge que en el sondeig anterior

Segons aquesta enquesta, els socialistes obtindrien un 32,2% dels vots, davant del 30,8% dels populars. Són percentatges lleugerament superiors als del sondeig previ. 

En aquesta publicació no es fa projecció d'escons i, novament, els resultats contrasten amb la resta d'enquestes, que pronostiquen una victòria dels populars. Aquest dilluns és l'últim dia per publicar enquestes electorals. 

La mostra s'ha elaborat a partir de 8.798 entrevistes fetes entre el 10 de juliol, el dia del debat cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, i el dia 12 del mateix mes. Per tant, conclou que aquest cara a cara no ha influït negativament en les expectatives de vot de cap dels dos candidats. 
 

Pronostica que Sumar és tercera força i que ERC queda davant de Junts

Aquest CIS tampoc canvia el vaticini de la correlació de forces i pronostica que Sumar seria tercera força, amb un 14,9% dels vots i davant de Vox, que seria quarta força al Congrés, amb un 11,8% dels suports.

La suma de l'esquerra arribaria al 47,1% dels vots i superaria en 4,5 punts el bloc de la dreta, que es quedaria amb un 42,6%. 

Pel que fa als partits independentistes, l'enquesta augura un 2,1% de suports per a ERC, un 1,4% per a Junts i un 0,6% per a la CUP

Uns resultats molt similars als de l'enquesta anterior

L'enquesta del CIS anterior, feta pública dijous passat, ja pronosticava que el PSOE guanyaria les eleccions generals i amb Sumar superaria el PP i Vox.

El sondeig, basat en enquestes d'abans de l'inici de la campanya electoral, donava un avantatge d'1,4 punts als socialistes respecte al PP, que millorava notablement resultats respecte a les eleccions del 2019. 

El bloc dels socis de govern actuals --PSOE i Sumar-- aconseguia més percentatge de vot, un 46,5%, que no la suma de PP i Vox, que obtindria un 41,3% dels suports.

Per percentatges, establia que el PSOE assoliria el 31% dels vots; el PP, el 29,6%; Sumar seria tercera força, amb el 15,5%, davant de l'extrema dreta de Vox, amb l'11,7%. 

Pel que fa als independentistes, baixarien respecte a les eleccions del 2019. ERC tindria un 1,7% dels vots, Junts un 1,1 i la CUP un 0,6.

En la macroenquesta que el CIS va difondre la setmana anterior, el 5 de juliol, el PSOE tornava a superar el PP com a primera força.
 

L'últim CIS i la reforma de les pensions centren la campanya 

La publicació de l'últim CIS abans dels comicis del 23J ha estat un dels temes de campanya d'aquest dilluns, quan el PP també ha hagut de refer el seu discurs sobre si que mai va desvincular la pujada de les pensions a l'IPC.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut