Una moto circulant entre baobabs a Madagascar.
Els baobabs van sorgir a Madagascar fa 21 milions d'anys

Descobreixen l'origen de "l'arbre de la vida", el baobab que va viatjar fins a Austràlia

Un estudi revela com els baobabs van néixer a Madagascar i es van expandir fins a l'Àfrica i Austràlia

RedaccióActualitzat

El baobab pot arribar a viure fins a dos mil anys, per això també se'l coneix com "l'arbre de la vida". Una vida envoltada --fins ara-- per un gran misteri: on es va originar i per què ara el trobem a algunes parts d'Àfrica i Austràlia?

Un estudi publicat a la revista Nature ho ha revelat: els baobabs van aparèixer a Madagascar fa 21 milions d'anys. I també explica com aquest arbre va travessar l'oceà Índic per arribar a dues destinacions llunyanes.

Segons l'informe, les llavors del baobab van surar des de Madagascar fins a l'Àfrica continental i fins a Austràlia, un trajecte de més de 7.000 quilòmetres.

"Les baines van arribar als dos continents flotant sobre bases de vegetació i empeses per corrents oceànics", aclareix el botànic Tao Wan, un dels autors de l'estudi.

Sortida del sol entre baobabs en una carretera de Madagascar.
Conegut com "l'arbre de la vida", el baobab pot arribar a viure 2.000 anys (Reuters)

El baobab, una font d'aigua

Els baobabs es troben als hàbitats de la sabana seca, i proporcionen aliment i refugi a espècies de tota mena. Els seus fruits es consideren un superaliment i les seves fulles, també comestibles, sovint s'utilitzen com a medicina.

Els troncs són cilindres massius i buits, amb milers de cèl·lules vives plenes d'aigua. De fet, s'estima que alguns dels arbres més grans i més antics d'Austràlia contenen més de 100.000 litres d'aigua i serveixen com a font d'hidratació per a la població local durant l'estació seca.


Un futur incert, sota la lupa dels científics

El futur dels baobabs és, per ara, més incert que el seu origen. Amb la pujada del nivell del mar i la desforestació dels boscos, l'espècie es veu abocada a l'extinció. La comunitat científica va fer sonar l'alarma fa més de cinc anys, quan va començar a investigar per què havien mort alguns dels baobabs més antics i grans del sud d'Àfrica.

Van concloure que quatre de les vuit espècies que queden podrien desaparèixer els pròxims anys. Per això, els esforços ara se centren a saber en si els baobabs són capaços d'adaptar-se a un entorn canviant o si és possible replantar els boscos.

 

ARXIVAT A:
ÀfricaRecerca científicaAustràlia
Anar al contingut