Ebrahim Raisi en l'acte d'inauguració de la presa aquest matí, abans de l'accident aeri (EFE)

Incertesa a l'Iran per l'accident de l'helicòpter on viatjava el president Ebrahim Raisi

Una cinquantena d'equips de rescat busquen l'helicòpter accidentat en una zona de muntanya on hi ha una intensa boira i on ja s'ha fet fosc

RedaccióActualitzat

-- L'Iran confirma la mort del president Ebrahim Raisi en un accident d'helicòpter. Informació actualitzada en aquest enllaç --

El president de l'Iran, Ebrahim Raisi ha tingut un accident aeri aquest diumenge.

Raisi viatjava en un comboi format per tres helicòpters. L'helicòpter accidentat és el que transportava el president de l'Iran i el ministre d'Exteriors del país, Hossein Amirabdollahian.

Els equips de rescat busquen l'aparell al voltant de la petita població d'Uzi, a la regió de l'Azerbaidjan oriental, a l'Iran.

L'helicòpter és un Bell 212 de fabricació nord-americana, amb capacitat per transportar 14 passatgers. No està clar quantes persones hi viatjaven en el moment de l'accident.

Aquesta és l'última imatge del president iranià abans de l'accident, ja dins de l'helicòpter:

Ebrahim Raisi dins de l'helicòpter accidentat, en una imatge difosa per la televisió nacional de l'Iran

Ebrahim Raisi tornava a Tabriz després d'inaugurar una presa a la regió de Khoda Afarin, al nord-oest del país, just a la frontera amb l'Azerbaidjan. A la inauguració de la presa hi ha assistit també el president àzeri, Ilham Aliyev.

Segons el Ministeri de l'Interior de l'Iran, l'helicòpter del president Raisi "ha fet un aterratge forçós" (EFE)

La versió oficial del Ministeri de l'Interior iranià ha estat en un primer moment que l'helicòpter presidencial havia hagut de fer un aterratge forçós. Tot seguit, els mitjans de comunicació de l'Iran han demanat a la població que preguessin per la salut del president.

 

La Comissió Europea ha activat el servei de cartografia per satèl·lit per ajudar a les tasques de recercat de l'helicòpter on viatjava el president iranià, a petició de Teheran. El servei de gestió d'emergències Copèrnic proporciona productes cartogràfics basats en imatges de satèl·lit.

Un funcionari iranià ha dit a l'agència Reuters que "la vida del president i del ministre d'Exteriors corre perill després de l'accident". I afegeix que encara mantenen l'esperança.

La televisió nacional emet imatges de les oracions espontànies que s'han organitzat al mausoleu de l'imam Reza, situat a Mashad, la ciutat on va néixer Ebrahim Raisi fa 63 anys.

El líder suprem de l'Iran, Ali Khamenei, ha demanat a la ciutadania que pregui per Raisi, però ha assegurat que el país no viurà cap daltabaix i que la situació d'incertesa per la situació del president no pertorbarà els afers d'Estat.

 

Ciutadans de Teheran consulten els mitjans de comunicació a l'espera de notícies sobre el president Raisi

El cap de l'Estat Major ha ordenat que es destinin tots els recursos de l'exèrcit i la guàrdia iraniana per a les operacions de rescat i recerca de l'helicòpter accidentat.

Les autoritats iranianes han desplegat un ampli dispositiu de rescat, amb una cinquantena d'equips que s'han desplaçat fins a la frontera amb l'Azerbaidjan. L'operatiu el coordina el cap de la Guàrdia Revolucionària Islàmica, que ja ha arribat a la zona on hi ha hagut l'accident.

Les tasques de rescat seran complexes per diverses raons: l'aparell ha caigut en una zona muntanyosa, on ja s'ha fet de nit i hi ha pluja i una densa boira.

 

 

El president de l'Azerbaidjan, amb qui Raisi feia minuts que s'havia trobat, ha demanat oracions per la seva salut i ofereix a l'Iran el suport de tot el país. L'Iraq també ha ofert ajuda a Teheran per a les tasques de rescat de l'helicòpter presidencial.

Turquia s'ha ofert per enviar 32 especialistes en rescat d'alta muntanya a l'Iran per ajudar en les tasques de recuperació de les persones que viatjaven a l'aparell.

Ebrahim Raisi dirigeix l'Iran des del 2021, en un context internacional convuls i on la dissidència interna ha pres força des de la mort de la jove kurda Jina Mahsa Amini a mans de la policia després d'haver-la detingut.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Iran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut