El ministre José Manuel Albares a la declaració institucional que ha fet des de La Moncloa

Espanya retira l'ambaixadora a l'Argentina i reclama una disculpa pels atacs de Milei

El govern argentí descarta que Milei demani disculpes i el ministre Albares ha convocat l'ambaixador argentí per exigir-li

RedaccióActualitzat

El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha exigit aquest dilluns a l'ambaixador de l'Argentina a Espanya, Roberto Bosch, que Javier Milei demani disculpes públiques després de titllar de "corrupta" Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez.

Albares s'ha reunit amb Bosch aquest dilluns a la seu del Ministeri, on l'havia convocat després de la crisi oberta pel president argentí.

Fonts diplomàtiques han explicat que el ministre ha traslladat a l'ambaixador l'"exigència d'una rectificació pública" de Milei. La trobada, expliquen les mateixes fonts, s'ha fet "dins dels paràmetres del respecte i la cortesia diplomàtica que tant el govern com el ministre mantenen en tot moment".

Durant el matí, en diverses entrevistes, Albares no ha descartat un trencament de les relacions. Ha advertit que els governs i les institucions són "la base de les relacions entre els estats" i "és de sentit comú que el president d'un govern no va a la capital d'un altre país a insultar les seves institucions".

Pel mateix fet, aquest diumenge, el ministre ja havia anunciat que ha cridat a consultes sine die l'ambaixadora espanyola a Buenos Aires, María Jesús Alonso Jiménez, després del que va qualificar de "gravíssimes paraules".

En una declaració institucional des de La Moncloa, el ministre també havia "exigit disculpes públiques" a Milei i va anunciar que, en cas contrari, Espanya prendrà les mesures oportunes per defensar la seva "sobirania i dignitat".


Convidat per Vox a Madrid

Les declaracions de Milei han estat en un acte a Madrid de cara a les eleccions europees organitzat per Vox, en què també hi van participar els primers ministres d'Itàlia, Giorgia Meloni, i Hongria, Viktor Orbán, i la ultradretana francesa Marine Le Pen, tres dels líders europeus d'extrema dreta que esperen obtenir més representació als comicis del 9 de juny.

Aquestes són les paraules que ha pronunciat:

"És inacceptable que un president en exercici de visita a Espanya, insulti Espanya i el president del govern d'Espanya", ha dit Albares. El ministre ha afegit que s'ha rebut a Milei a Madrid "de bona fe" per un acte polític de l'extrema dreta i que ell ha respost amb "un atac frontal a la democràcia, les institucions i Espanya". 

El ministre ha assenyalat que les paraules de Milei "sobrepassen qualsevol diferència política i ideològica" i que "no tenen precedents en la història de les relacions internacionals i encara menys entre dos països germans", al mateix temps que ha volgut destacar el "sentiment fraternal" amb tots els argentins i sobretot amb els que viuen a Espanya.
 

Milei, aquest diumenge en l'acte organitzat per Vox (EFE/Rodrigo Jiménez)

Milei no demanarà perdó

Diverses veus del govern argentí han manifestat que Milei no es disculparà. "No sé per què tanta ofensa. No sento que hagi de demanar disculpes. No correspon", ha afirmat el ministre de l'Interior, Guillermo Francos, un dels homes forts de l'executiu.

"Poden esperar tranquils que no hi haurà una disculpa", ha reiterat el portaveu presidencial, Manuel Adorni. Segons ha dit, "el president no demanarà disculpes perquè no té perquè". I ha assegurat que "no va fer menció a Begoña". 

De fet, ha afirmat que hauria de ser el govern espanyol qui demanés disculpes a Milei "per tot el maltractament i els insults que ha rebut".


Albares demana suport dels partits i d'Europa

El ministre d'Exteriors espanyol ha contactat amb tots els portaveus parlamentaris per tenir el seu suport davant d'unes crítiques que "trenquen amb les regles de convivència elementals" i que el PP i Vox no s'hi han pronunciat.

També ha anunciat que ha parlat amb el màxim representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que li ha traslladat que "un atac d'aquesta magnitud és també un atac al conjunt de la Unió Europea".

"Els atacs contra familiars dels líders polítics no tenen cabuda en la nostra cultura: els condemnem i rebutgem, sobretot quan provenen de socis", ha dit Borrell en un missatge a les xarxes socials:

Abans de la declaració institucional del ministre, el PSOE ja havia demanat al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, "una condemna clara i contundent" a les paraules del president de l'Argentina.


El PP ho critica, però diu que "no és una qüestió d'estat"

Des del PP, el rebuig a les paraules de Milei ha estat aquest dilluns. El vicesecretari popular Esteban González Pons, en una entrevista a la COPE, ha recriminat a Milei que "insulti" Begoña Gómez i ha dit que es tracta d'una "intromissió en la política nacional". 

Ara bé, ha criticat que l'executiu espanyol vulgui convertir aquest assumpte en un "qüestió d'estat". "Amb tots els meus respectes, la dona de Pedro Sánchez no és uns qüestió d'estat", ha afirmat. "Per no donar explicacions és una particular, però per trencar amb l'Argentina és gairebé la reina", ha afegit.

Amb tot, González Pons ha lamentat que el president argentí fes una agenda "de partit", sense visitar al rei, el congrés o el govern, en el seu primer viatge a Espanya des que va ser escollit. Ha criticat que vingués "a un acte polític" i a "remoure la política espanyola". 

Aquest diumenge, la primera reacció dels populars havia estat la de desmarcar-se de la resposta del govern espanyol a Milei. Fonts populars van acusar el PSOE d'electoralisme, subratllant que faran "oposició al president d'Espanya, no al de l'Argentina".

En aquesta línia, la cap de llista del PP a les eleccions europees, Dolors Montserrat, ha qualificat de "sobreactuació" la polèmica entre Espanya i l'Argentina. 

Vox, per la seva banda, s'ha preguntat què té a veure la dona del president amb la sobirania i la dignitat d'Espanya. En un tuit, el líder del partit d'extrema dreta, Santiago Abascal, ha instat Sánchez a prendre's "cinc dies per ploriquejar" i no muntar "numerets diplomàtics" amb l'Argentina.


Segon incident entre Espanya i l'Argentina

Fa només unes setmanes, ja hi va haver una picabaralla diplomàtica entre l'Argentina i Espanya arran d'un intercanvi d'acusacions entre el ministre de Transports, Óscar Puente, i el president argentí.

En aquella ocasió, Milei també va carregar contra la dona del president Sánchez i va acusar el govern socialista de portar "pobresa i mort" a Espanya.

El govern espanyol va rebutjar "rotundament" el que va qualificar de "termes infundats" de Milei i va assegurar que "el govern i el poble espanyol continuaran mantenint i enfortint els llaços fraternals i les relacions d'amistat i col·laboració amb el poble argentí".

ARXIVAT A:
Extrema dretaPedro SánchezVoxJavier Milei
Anar al contingut