Xi Jinping i Angela Merkel en la presentació dels ossos panda, al zoo de Berlín (Reuters)
Xi Jinping i Angela Merkel en la presentació dels ossos panda, al zoo de Berlín (Reuters)
Berlín

Dos ossos panda per suavitzar la diplomàcia entre Alemanya i la Xina

Merkel i Xi Jinping presenten dos ossos panda al zoo de Berlín, enviats per la Xina com a gest de bona voluntat de cara a la cimera del G-20

Oriol SerraActualitzat

Ha estat la imatge més esperada del dia. Els ossos panda Meng Meng i Jiao Qing, el regal temporal que el president xinès al zoo de Berlín. No és un regal gratuït. Costarà un milió d'euros per cada any de cessió dels animals.

Però ha servit per escenificar la intensificació de la relació entre la Xina i Alemanya, i de retruc amb la Unió Europea, a les portes de signar un acord de lliure comerç amb el gegant asiàtic. De moment, Angela Merkel i Xi Jingping han signat 8 contractes comercials en menys de 24 hores.

 

A banda d'imatges dolces, a Berlín també s'ha sentit la veu de la dissidència i, sobretot, dels tibetans, que reivindiquen més drets humans i menys diplomàcia amb ossos panda. Merkel ha passat pel tema de puntetes.

"Tenim el diàleg pels drets humans. Des del meu punt de vista, l'hem de desenvolupar intensament i mirar que els diferents àmbits de la societat també es puguin articular correctament."

I si l'os és el símbol de la ciutat estat de Berlín, escenari de la primera trobada bilateral entre Merkel i Xi, una fortalesa és el símbol d'una altra ciutat estat: Hamburg, la seu de la pròxima cimera del G-20.

Aquí l'ambient no està per a ossos. A Merkel, Xi i la resta de mandataris els esperen una trentena de protestes. Algunes seran violentes i d'altres més creatives, com la d'un miler de zombis que han desfilat pel centre de la ciutat hanseàtica.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut