Coronat el rei de Tailàndia en una cerimònia sumptuosa
El rei i la reina durant la cerimònia de coronació (Reuters)
Bangkok

Coronat el rei de Tailàndia en una cerimònia sumptuosa

Al costat del monarca hi havia la nova reina, Suthida, una antiga hostessa amb qui el rei s'ha casat per sorpresa aquesta setmana

RedaccióActualitzat

El Palau Reial de Bangkok acull aquest dissabte els actes de coronació del rei Vajiralongkorn. Sense presència de caps d'estat estrangers, els actes de coronació duraran tot el cap de setmana, enmig d'un desplegament de luxe i tradició.

Vajiralongkorn, que regna amb el títol de Rama X, de la dinastia dels Chakri, ha estat purificat amb aigua sagrada en un ritual d'origen hindú en què també han participat monjos budistes. Vestit amb una túnica blanca, s'ha remullat en l'aigua de cinc rius i quatre pous destacats del país.

 

 

La sumptuosa cerimònia ha durat hores i ha tingut el moment culminant quan el monarca, de 66 anys, s'ha posat ell mateix la "gran corona de la victòria": una peça d'or de 66 centímetres d'alçada, amb un diamant a la cúspide, que pesa més de 7 quilos.

 

 

El monarca ha estat acompanyat de la seva quarta esposa, la nova reina, Suthida, una antiga hostessa de vol amb qui es va casar per sorpresa fa tres dies. La peculiaritat del cerimonial reial tailandès fa que la reina hagi d'arrossegar-se literalment per terra en la cerimònia de presentació, perquè ningú pot estar per sobre del cap del rei.

La cerimònia, que ha mobilitzat 10.000 membres de les forces de seguretat, té un cost estimat de 28 milions d'euros i és la primera en 69 anys. Com a mesura de gràcia, el rei ha concedit el perdó a milers de presoners, que seran alliberats.

Milers de tailandesos es concentren des d'ahir a l'exterior del Palau Reial esperant poder veure el rei plenament investit. La coronació arriba després de tres anys de dol per la mort del seu pare, el rei Bhumibol, considerat el pare de la nació. Tradicionalment, la proclamació i la coronació dels reis tailandesos no coincideixen: Vajiralongkorn va ser proclamat monarca el desembre del 2016.

El nou monarca va estudiar en escoles privades d'Austràlia i el Regne Unit, i es va convertir en oficial de les forces armades de Tailàndia. Aviador experimentat, acostuma a pilotar el seu propi Boeing 737 en els viatges a l'estranger.

Vajiralongkorn, que viu la major part del temps a Alemanya, no té la mateixa popularitat que el seu pare, que durant el seu llarg regnat de 70 anys va ressituar la corona com la institució central i hegemònica del país.

Els actes de coronació culminen un relleu que el nou monarca, amb una relació més intervencionista que el seu pare, ha aprofitat per prendre el control de l'immens patrimoni de la corona, ampliar els seus poders executius i situar persones lleials al capdavant d'institucions com l'exèrcit, que governa el país des del cop d'estat del 2014.

Anar al contingut