Barcelona

CiU acusa el tripartit d'estimular l'abstenció perquè "ja li va bé"

El portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig, ha acusat aquest dimarts el govern de la Generalitat i el president José Montilla "d'estimular l'abstenció", perquè "ja els va bé" que hi hagi baixa participació. Des del PSC, la diputada Carme Figueras considera aquesta afirmació com un "insult" als ciutadans. El PP ha demanat la dimissió del conseller Saura per haver demanat que els votants de la dreta fessin el que volguessin en la decisió d'anar o no a votar. Ciutadans s'ha expressat en el mateix sentit. I tant ERC com ICV-EUiA han fet una crida a la reflexió.

Actualitzat
Felip Puig ha explicat que en el ple d'aquesta setmana preguntaran al govern per què van rebutjar crear un grup de treball al Parlament per tractar sobre les causes de l'abstenció, com va plantejar la federació nacionalista. Puig ha carregat contra el govern, tot dient que "ja els va bé que hi hagi molta abstenció" i que "l'estimulen". El portaveu de CiU al Parlament ho ha exemplificat amb la crida de Saura, feta durant la campanya, que vagin a votar els qui ho facin per la seva formació i no la resta, o bé que el president de la Generalitat hagi atribuït l'abstenció al fet que als ciutadans els sembla bé el govern que hi ha. Puig creu que "això denota una actitud de molt baixa qualitat democràtica" i "tics totalitaristes".

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Carme Figueras, considera que l'afirmació de Puig que el govern "estimula l'abstenció es desqualifica per si sola", ja que l'actitud de Montilla és "la de governar pels ciutadans i connectar amb els temes que són veritablement els seus problemes", un fet que és sinònim de "fomentar la participació". Figueras creu que "no deixa de ser un insult als ciutadans", perquè "les causes de l'abstenció són moltes".

Per la seva banda, el portaveu parlamentari d'ERC, Joan Ridao, creu que la baixa participació "imposa una reflexió", tot i remarcar que "no deixa de ser una manifestació més de la voluntat popular". Ridao hi veu tant causes "estructurals", com el fet que les municipals "no es considerin eleccions de primer ordre" per part d'alguns electors, com "conjunturals", que tingui "molt a veure amb les circumstàncies polítiques, vicissituds i penalitats que ha hagut de travessar la política catalana i espanyola, començant per un cicle electoral massa atapeït".

El portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Jaume Bosch, també ha apostat per fer una "reflexió" davant de l'abstenció, però considera que cal "temps" a Catalunya "perquè la gent comenci a comprovar que hi ha realitats concretes que comencen a canviar". Bosch creu que quan els fruits del govern es comencin a veure, "contribuiran a augmentar la credibilitat de les forces polítiques".

Per la seva banda, el portaveu parlamentari del PPC, Francesc Vendrell, ha demanat la dimissió del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, tant per les baixes dades de participació com per la seva "falta de professionalitat" en matèria de seguretat. El portaveu parlamentari del PPC considera que una solució per millorar la participació és que els polítics comencin a "debatre els temes que realment preocupen els ciutadans". En aquest sentit, ha denunciat que la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, enviés una carta als partits demanant que no es tractés la immigració en campanya electoral perquè el debat "ja el tindríem al juny".

Per la seva banda, el president de C's, Albert Rivera, ha carregat contra el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, per les dades de participació i ha dit que les seves manifestacions "no col·laboren al fet que la gent vagi a votar".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut