L'M-30 coberta de neu a Madrid
Els sanitaris han hagut de fer quilòmetres per carreteres plenes de neu (EFE/Pedro Ortiz)

Les escoles de Madrid, tancades fins dilluns pels efectes del temporal

Polèmica per la petició del vicepresident Ignacio Aguado als madrilenys d'obrir vies de trànsit a cop de pala

Redacció/AgènciesActualitzat

Preocupació al centre de la península perquè ara la neu serà gel, davant la baixada de temperatures prevista. El retorn a l'activitat laboral aquest dilluns ha afegit dificultats a la ciutat de Madrid, que està paralitzada, i a altres municipis. Fins ara, el temporal ha provocat tres morts a la Comunitat, segons va dir diumenge a la nit la presidenta, Isabel Díaz Ayuso.

Ajuntaments, la comunitat i el govern espanyol treballen a contrarellotge per minimitzar l'impacte de la nevada i de les previsibles gelades d'aquesta nit i que s'allargaran durant tota la setmana. S'estan traient branques trencades, fent caure cornises gelades i netejant els carrers.

Mentrestant, les xarxes socials deixen imatges insòlites, com la d'un grup d'infermeres que han hagut d'anar a peu al seu centre de treball. Una piulada del cap de comunicació de l'Hospital Gregorio Marañón amb aquesta fotografia ha desencadenat una onada de mostres d'afecte i suport per part de centenars d'usuaris de Twitter, per exemple:


Però aclamació a banda, altres usuaris han assenyalat les condicions en què els treballadors sanitaris es troben: sense poder tornar a casa, doblant els seus torns i esperant un relleu que potser no arriba mentre el temporal no remeti:


En alguns casos aquestes persones han hagut de caminar quilòmetres a peu per arribar al seu lloc de feina.


Polèmica amb el líder de Cs a Madrid

El vicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, ha animat els ciutadans de la regió que agafin una pala i retirin la neu dels carrers per obrir corredors d'entrada a col·legis, centres sanitaris i botigues.

Aguado ha publicat un vídeo a les xarxes socials en què apareix amb una pala i anima els madrilenys a netejar els espais d'entrada d'aquest tipus de centres perquè la neu que no es retiri diumenge "es convertirà a la nit a gel" per la previsió de baixes temperatures que s'esperen aquest dilluns.

 

"Animeu-vos i demostrarem que seguim sent una regió i un poble solidari. Ajudem els nostres veïns i els operaris que estan treballant matí, tarda i nit per netejar els carrers. Som-hi Madrid", ha conclòs.

La piulada ha rebut milers de respostes, bona part d'elles entre crítiques i sarcàstiques, incloses algunes que li recordaven que pocs dies abans assegurava a la mateixa xarxa que la Comunitat de Madrid estava preparada per fer front al temporal.


Mesures d'urgència per pal·liar la situació

El govern autonòmic preveu establir corredors d'emergència amb 50 autobusos llançadora per enllaçar les principals poblacions i la capital. Però no s'espera que la mobilitat quedi normalitzada fins a finals de setmana.

A les rondes de Madrid són centenars els vehicles encara als vorals abandonats pels seus propietaris que la comunitat de Madrid s'ha ofert a retirar gratuïtament. I que havien de reprendre l'activitat dimecres, no ho faran fins dilluns.

Ayuso va advertir diumenge que "la situació seguirà sent molt complicada" a la regió a causa de la baixada de les temperatures que transformarà la neu en gel i ha estimat que es recuperarà la normalitat, des del punt de vista de la mobilitat, a finals de la setmana que ve, després de la situació "inèdita" provocada pel temporal de neu Filomena.

Díaz Ayuso ha comparegut en una roda de premsa telemàtica a la seu de l'Agència de Seguretat i Emergències Madrid 112, al costat del conseller de Justícia, Interior i Víctimes, Enrique López, i al titular de Transports, Mobilitat i Infraestructures, Ángel Garrido.

"El pas dels dies ens anirà marcant com es produirà aquest desgel i com recuperarem a poc a poc la normalitat. Calculem que a finals de la setmana que ve ja haurem recuperat la mobilitat", ha assegurat la cap de l'executiu madrileny.

Isabel Díaz Ayuso ha indicat que "en una situació típica a Madrid, la neu pot desaparèixer en tres o quatre dies", però ha recordat que "a aquesta nevada, que ha triplicat totes les previsions, hi cal afegir unes temperatures extremes gens habituals a la Comunitat de Madrid, d'entre 8 i -12 graus".

Mentrestant, ha precisat, es podrà circular per la Comunitat de Madrid amb Metro i es recuperarà a poc a poc el servei de Rodalies.

La presidenta també ha apostat per "seguir fomentat el teletreball" amb la col·laboració "de totes les nostres empreses i dels funcionaris".
 

Disculpes per les mancances de la gestió

Díaz Ayuso ha demanat als madrilenys "comprensió, paciència i molt de compte amb les temperatures extremes", després de reconèixer que "no s'ha pogut arribar a totes les necessitats" en una situació "no coneguda en dècades".

"Hem actuat davant d'una nevada que ha afectat per igual tota la Comunitat de Madrid", ha destacat Díaz Ayuso. En un primer moment, segons la presidenta, es va centrar l'atenció a "atendre els ciutadans en risc" i ara mateix la prioritat és "recuperar la mobilitat", fet que requerirà "enormes esforços de tots els serveis i administracions".

En aquests dies, la Comunitat de Madrid ha coordinat les seves actuacions amb els ajuntaments i amb l'Administració de l'Estat per establir itineraris segurs per garantir l'arribada de subministraments bàsics a la regió.

Igualment, ha afegit, s'ha treballat "intensament" per facilitar l'accessibilitat a centres sanitaris i el subministrament d'elements bàsics com l'oxigen i el proveïment de productes essencials, "sense que s'hagi vist afectada la normal atenció dels pacients en els centres hospitalaris ". Des del seu punt de vista, la coordinació entre les diferents administracions ha estat "adequada" i "ha de seguir sent així".

Isabel Díaz Ayuso ha demanat la "col·laboració ciutadana", instant a no fer servir el vehicle privat "sota cap concepte" i a "extremar precaucions en els trajectes a peu", a causa de la perillositat de l'asfalt per la formació de plaques de gel.


Suport estatal

La Comunitat de Madrid col·laborarà amb tots els ajuntaments que així ho sol·licitin per ajudar-los davant el govern d'Espanya a declarar els seus municipis com a "zona catastròfica". La presidenta ha assegurat que l'administració regional ajudarà aquells ajuntaments que l'hi demanin.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va telefonar dissabte a Ayuso per oferir-li la col·laboració del seu executiu davant les conseqüències del temporal. "Acabo de rebre una trucada del president @sanchezcastejon oferint la col·laboració del govern", va informar la dirigent autonòmica a través del seu compte de Twitter.

Díaz Ayuso va destacar que l'exèrcit, i en particular la Unitat Militar d'Emergències (UME) "està fent una gran tasca" a la regió.

ARXIVAT A:
NevadesComunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut