BeReal, l'app "antipostureig" que busca la naturalitat dels usuaris a les xarxes socials

La plataforma, de la qual Instagram vol copiar la fórmula, mostra els usuaris sense filtres ni edicions per combatre la toxicitat que han generat les aplicacions convencionals

Judit Batlle Frigola

Dos minuts són els que tenen els usuaris de l'aplicació BeReal des que reben una notificació per compartir amb els seus amics una fotografia d'aquell mateix moment, sense filtres ni edicions, amb les dues càmeres del mòbil: la frontal i la del darrere.

Amb aquesta tònica, la xarxa social envia una notificació cada dia a tots els usuaris al mateix temps i en una hora que desconeixen.

Així, busquen que la gent mostri a les seves amistats, i de manera inesperada, la situació real en què es troben en aquell mateix moment: sigui empolainats i fent un cafè en una terrassa o escarxofats al sofà mirant una pel·lícula. És a dir, intenta que els usuaris s'acostumin a despreocupar-se pel seu físic en el moment de compartir contingut en una xarxa social.

BeReal vol que els usuaris mostrin la situació real en què es troben en aquell moment, com ara, fent una truita
BeReal vol que els usuaris mostrin la situació real en què es troben en aquell moment, com ara, fent una truita

Aquesta és una aplicació que es va crear amb l'objectiu de combatre la superficialitat i la toxicitat que s'ha generat a les xarxes socials durant els últims anys a través dels filtres i l'edició dels nostres cossos, que distorsionen la percepció que tenim de la realitat i generen inseguretats.

Així ho explica David Aliagas, membre de l'equip fundador de BeReal:

"La gràcia és que no hi ha seguidors, no hi ha "m'agrada", no hi ha cap eina que pugui generar a l'usuari una percepció seva que és millor o pitjor basada en l'aprovació de la gent que consumeix el seu contingut."

Un altre punt diferencial de BeReal és que hi ha "amics", no "seguidors". Si s'accepta algú com a amic, els usuaris veuran el contingut de l'altre. Per tant, no es contempla que sigui una xarxa social amb influencers. Per Aliagas, això pot ajudar a treure pressió als influencers:

"Justament és una plataforma que un influencer pot utilitzar per compartir la seva vida de debò, perquè estan tan pressionats amb el contingut que publiquen a les xarxes, que deixa de ser la realitat. BeReal està fet per tenir, com a màxim, 20 amics, la gent més propera."

El Nadal del 2022 va ser quan l'aplicació va fer el boom entre els joves i a Espanya. Des de llavors, ha estat número u en descàrregues en diverses plataformes.

L'èxit de BeReal ha fet que Instagram ja s'estigui preparant per copiar-ne la fórmula.

Cada vegada més, la tendència dels joves és buscar l'espontaneïtat a les xarxes socials.

La Lídia Villarreal penja un BeReal d'ella llegint
La Lídia Villarreal penja un BeReal d'ella llegint

Per Lídia Villarreal, usuària de l'aplicació, BeReal evita mostrar-se d'una manera diferent de la realitat:

"És una aplicació bastant positiva perquè promou aquesta filosofia de fer fotos en qualsevol situació, penjar la foto sense haver de retocar-la abans, sent natural, allà on siguis i amb qui siguis i evita el retoc i exposar-te d'una manera que realment no ets."

Una opinió molt similar a la de l'Adrià Jaime, també usuari de l'aplicació, que creu que s'allunya de la resta de xarxes socials:

"El que trobo bé és que no hi ha filtres en aquest aspecte, pots posar d'una manera o d'una altra, però al final ets tu al natural; per tant, trobo que s'allunya una mica del que fan les altres xarxes socials i li dona aquest caràcter més personal i més de tu a tu amb els amics."

La imatge de la Carmen Sirvent i l'Adrià Jaime penjada a l'aplicació BeReal
La imatge de la Carmen Sirvent i l'Adrià Jaime penjada a l'aplicació BeReal

BeReal també permet compartir el contingut diari amb retard, però ha de seguir els mateixos requisits: la foto s'ha de capturar en aquell mateix moment, no se'n pot compartir una de premeditada de la galeria. Això sí, deixa constància al post que s'ha penjat més tard i no mostra les fotografies de les amistats fins que no s'hagi penjat la pròpia.

Tot i que es presenta com una aplicació que promou la projecció d'una vida sense filtres, també comporta alguns riscos, tal com adverteix Francesc Colom, psicòleg clínic i coordinador de recerca en salut mental al PSMAR:

"Eliminar el dret a la privacitat, el dret a decidir com em presento jo davant el món. Perdre això, i sobretot en l'àmbit de l'adolescència, pot crear un conflicte important amb un mateix i amb el seu entorn."

Experts com ell recomanen fer un ús responsable de l'aplicació tot i les divergències amb la resta de plataformes convencionals.

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials InstagramTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut