Aprovada la nova tarifa regulada de la llum: serà menys volàtil però no més barata

L'anomenada PVPC, que no veurem reflectida a la factura fins al gener, arriba amb retard

RedaccióActualitzat

Llum verda a la nova tarifa regulada de la llum, una exigència de Brussel·les que ha aprovat aquest dimarts el Consell de Ministres i que arriba --amb retard-- amb l'objectiu d'acabar amb les fortes oscil·lacions de preu, suavitzar-les, fins i tot les que tenen lloc dins un mateix dia.

Un exemple: aquest diumenge el preu va caure fins als 10 euros el MW/h a les 5 de la tarda i va pujar fins als 112 a les 10 del vespre. I no s'acaba aquí, perquè el preu de diumenge a dilluns es va incrementar un 40%.

Tot plegat fa que el cost de posar, per exemple, una rentadora a una hora o una altra o un dia o un altre sigui molt diferent. Però també requereix per part del consumidor l'esforç d'estar pendent hora a hora de l'evolució del mercat majorista per saber quan és més convenient consumir.

Amb la reforma, aquestes diferències de preu se suavitzaran i sobretot s'evitaran pics accentuats com els que es van donar els darrers mesos, durant el pitjor de la crisi energètica. "El que es pretén amb aquesta reforma és reduir la volatilitat del preu", explica Natàlia Collado, economista d'ESADE EcPol.

"Durant la crisi energètica, com que aquesta tarifa estava directament vinculada al mercat majorista, hem extat exposats a increments de preus espectaculars. Ara el que es busca és limitar aquesta volatilitat. El que passarà és que durant aquests pics els consumidors estaran més protegits." 

Mercats de futurs en joc

I això com s'aconseguirà? Una part de la tarifa seguirà depenent del mercat majorista, el que varia hora a hora; l'altra part acabarà depenent dels mercats de futurs a un mes, al trimestre i a l'any.

El pes d'aquest nou cistell s'anirà incrementant de forma progressiva. El primer any, els preus a futurs pesaran un 25%, fins A arribar en 3 anys al 55%. I entre aquests preus futurs, les projeccions mensuals pesarien un 10%, les trimestrals un 35% i les anuals un 54%.

 

Baixarà el preu final?

Però la gran pregunta és saber si aquesta nova tarifa servirà per abaratir la factura. La resposta no és senzilla i caldrà esperar un temps per veure-ho. I és que, si bé és cert que en escenaris de preu alcistes servirà per moderar les pujades, en els moments baixistes també mitigarà les reduccions de preu. 

"És cert que hi guanyarem quan els preus siguin molt alts al mercat majorista, però d'alguna manera perdrem aquests preus tan baixos que observem quan hi ha moltes renovables. Al final és una força d'equilibris --apunta Natalia Collado. Hi pot haver uns mesos de l'any que estiguem penalitzats, però en d'altres en sortirem beneficiats." 


Les comerialitzadores tindran a partir d'ara un temps de transició per anar adquirint l'energia al mercat d'acord amb aquests nous criteris i els clients començaran a veure-ho reflectit a la factura a partir de l'1 de gener de l'any vinent. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut