Ana Obregón a la portada de la revista ¡Hola!

Ana Obregón confirma que la seva filla ha estat concebuda amb esperma del seu fill mort

L'actriu i empresària assegura en una exclusiva de la revista ¡Hola! que el seu fill Aless li va dir que volia tenir descendència poc abans de morir

RedaccióActualitzat

Ana Obregón afegeix més elements al debat sobre la gestació subrogada, una pràctica prohibida a Espanya, que ha esclatat els últims dies pel seu cas. Ara ha explicat que la nena nascuda per gestació subrogada a Miami, als Estats Units, ha estat concebuda amb esperma congelada del seu fill mort, Alejandro Lequio García.

Ho ha dit en una nova exclusiva a la revista ¡Hola!, en què presenta el nadó, Ana Sandra Lequio Obregón.

L'actriu i empresària assegura que així compleix el desig del seu fill, mort el maig del 2020 de càncer als 27 anys, que li va dir que volia deixar descendència. "Aquesta va ser l'última voluntat de l'Aless, la de portar un fill seu al món", declara a la revista, que ja va publicar la notícia del naixement el 20 de març al centre sanitari Memorial Regional Hospital de Miami.

"Aquesta nena no és la meva filla, sinó la meva neta", afegeix. "És filla de l'Aless i quan creixi li explicaré que el seu pare va ser un heroi, perquè sàpiga qui és i com n'ha d'estar d'orgullosa. La decisió de començar amb el procés de gestació subrogada --que implica la participació d'una donant d'òvul i d'una gestant-- la vaig prendre el dia que el meu nen se'n va anar al cel", explica Obregón.

I afegeix: "El que la gent no sap és que aquesta va ser la darrera voluntat de l'Aless: la de portar un fill seu al món. I així ens ho va comunicar de paraula al seu pare i a mi una setmana abans de morir."

I segueix: "Això es diu testament hològraf i es produeix quan una persona, davant de dos testimonis, expressa els seus últims desitjos, encara que, per les circumstàncies que siguin, el notari no pugui ser present en aquell moment."

Segons Ana Obregón, aquest document "existeix i és legal". "Quan al meu fill li van diagnosticar el càncer i va començar el tractament de quimioteràpia, els metges li van recomanar que guardés mostres de la seva esperma, per si els medicaments l'afectaven en el futur, per assegurar-se de poder tenir fills", explica.

L'actriu assegura que aquestes mostres estaven conservades a Nova York: "Aquell dia érem a l'hospital,  l'Aless ja estava molt malament i ens va dir que, si li passava alguna cosa, volia que sabéssim que ell volia deixar descendència en aquesta vida. Encara que ja no hi fos."

I acaba: "Des d'aquell moment, l'únic que m'ha permès continuar vivint cada dia, cada segon, és complir la missió de portar el món una filla de l'Aless."

Pot ser mare legalment?

La donació de semen del fill d'Anna Obregón és una donació legal si el donant ho va autoritzar en vida. Com detalla la biòloga experta en reproducció assistida, Anna Veiga: "Una persona que congela semen o òvuls perquè pateix una malaltia ha de signar en el moment que fa aquesta congelació quin és el destí d'aquesta mostra de semen. I, per tant, ha de donar permís per a l'autorització."

Però aquest fet va acompanyat del debat moral sobre l'edat dels que tindran cura dels nadons. A Espanya, l'edat del cuidador no es pot regular, perquè la gestació subrogada ja és en si mateixa il·legal. 

Segons Begoña Román, vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya: "La maternitat i la paternitat, independentment de la manera com ha vingut al món la criatura, requereix que estiguis en bones condicions per exercir i que puguis acompanyar temps de vida. I això és una limitació a l'edat. No és qüestió... situació personal, que puguis acompanyar-la i no deixar-la orfe abans de temps". 

Registre dels nadons nascuts a l'estranger

Ana Obregón diu que a Miami li han entregat la documentació que la reconeix com a mare de qui, biològicament, és la seva neta. I, des del 2010, el Ministeri de l'Interior permet el registre d'aquests nadons nascuts a l'estranger, sempre que s'aporti una resolució judicial del país d'origen. 

Les imatges publicades la setmana passada d'Ana Obregón, de 68 anys, sortint amb el nadó als braços de l'hospital de Miami va donar pas a un gran debat polític, social i ètic a Espanya pel fet que la gestació no és legal a l'Estat i per l'edat de l'actriu.

En aquestes fotografies es podia veure com abandonava l'hospital amb el nadó als braços, asseguda en una cadira de rodes, segons el protocol del centre sanitari, en què es podia llegir el cartell "Mother Baby Chariot" (cadira per a mare i nadó).

 

Anar al contingut